2022. július 3. vasárnap Kornél, Soma

Hírek - Növény

UBS: tippek árupiaci rally idején

Az elmúlt időszakban az árupiacokon szinte minden terméknél jelentős áremelkedést tapasztalhattunk, nem csak az időjárás viszontagságai miatt lecsökkent terméshozam, de a feltörekvő piacok egyre nagyobb kereslete miatt is. Szakértők szerint azonban nem a határidős árupiacokon kell bevásárolni, sokkal inkább a nyersanyagárak emelkedése miatt nehéz helyzetbe került cégek részvényeit érdemes shortolni, ha nyereséget akarunk húzni a piaci trendből.
 
 

Az UBS bankcsoport elemzői szerint az árupiacon belül az úgynevezett "soft commodity"-k – melyeket termesztenek és nem bányásznak, úgy mint kakaó, kávé, búza, cukor, kukorica, szója, gyümölcs – legnagyobb felvásárlói szinte biztosan nem ússzák meg az utóbbi idők rekord áremelkedéseit.

Ezen a héten a napraforgó olaj ára két éves csúcsokat döntögetett, míg a cukor 29 éves csúcson áll, de a pamut, illetve a gumi ára is jelentőset emelkedett.

Példaként említi elemzésében a bankház a Goodyear abroncsgyártó vállalatot, melynek részvényei múlt hét óta, mikor a cég bejelentette, hogy nem képes teljes egészében vevőire hárítani a magasabb gumiárakat, 12 százalékot estek.

A pamut árának emelkedése – melynek jegyzése múlt héten, a new yorki tőzsdén rekordot döntött a fontonkénti 139,2 centtel - a ruházati cikkek gyártóinak tesz keresztbe, így ezen cégek részvényeinek shortolása komoly lehetőségeket rejt magában.

Korábban a ruházati cégek nem igazán foglalkoztak a pamut árának emelkedésével, mivel az UBS nyári becslése szerint egy 50 százalékos áremelkedés – mely akkoriban 87 centet jelentett volna fontonként – mindössze 5 százalékos költségemelkedést jelentett volna a cégek számára. Azonban a mostani 130 cent feletti árak már semmiképp sem nevezhetők elviselhetőnek egy ruházati vállalat számára sem.

Az UBS szerint a pamut ármozgásának leginkább kitett cégek közé tartozik például az American Eagle, az Abercrombie & Fitch és a Gap is. Emellett az európai textilgyártókra is rájár a rúd: a Commonwealth Bank of Australia pénzintézet szerint többen közülük már csődvédelmet kértek, a túl magas nyersanyag árakra hivatkozva.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben