2020. szeptember 25. péntek Eufrozina, Kende

Hírek - Piac

Megint jelöletlen lengyel krumpliszállítmányt buktattak le

Összesen 24 tonna jelöletlen burgonyát zárolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH). A lefoglalt tételt, amelyet egy lengyel rendszámú kamionban találtak, az érintett vállalkozó a hatóság jelenlétében megsemmisíttette.
 
 

A burgonya lefoglalására a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának szervezésében tartott EKÁER ellenőrzésen került sor. A lengyel kamion átvizsgálásakor bebizonyosodott, hogy a necc hálós kiszerelésű, több raklapra zsugorfóliázott, mintegy 24 tonnás burgonya tétel teljesen jelöletlen. Sem a raklapokon, sem a zsákokon nem volt feltüntetve a termékre vonatkozó, nyomon követhetőséget biztosító azonosító jelölés. A bemutatott fuvarokmányon sem szerepelt semmilyen nyomon követésre szolgáló adat - derül ki a NÉBIH közleményéből.

A hatályos növény-egészségügyi előírások alapján minden étkezési burgonya szállítmánynak rendelkeznie kell nyilvántartási (regisztrációs) számmal. Emellett lengyel vető- és étkezési burgonya behozatala, európai uniós forgalmazása kizárólag akkor lehetséges, ha a szállítmány mellett úgynevezett CMS-igazolás is van. Az igazolással lehet bizonyítani, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt, gyűrűsrothadást okozó baktériumtól. A betegség jelentős gazdasági kárt okoz a burgonyatermesztésben, mivel nincs ellene védekezési lehetőség - közölte a hatóság.

A NÉBIH munkatársai a helyszínen elrendelték a jelöletlen burgonya tétel élelmiszer- és takarmánylánc-forgalomból való kivonását és zárolását. Az ügyfél – a hatóság jelenlétében –megsemmisíttette a terméket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.

    Agrárszektor Konferencia 2020

    Most még a legkedvezményesebb áron

    Öngondoskodás 2020

    Befektetés, vagyon, megtakarítás

    Portfolio Private Health Forum 2020

    Koronavírus és a magánegészségügy

    Budapest Economic Forum 2020

    A magyar gazdasági csúcstalálkozó

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu