2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Hírek - Piac

Történelmi csúcson a rendelkezésre álló búza mennyisége, mégis jó az ára

Európa a tavalyi gyenge évjárat után végre megfelelő mennyiségű búzával rendelkezik, amiből bőven jut exportra. Idén a déli félteke szenvedte meg jobban az aszályt, ami az egyébként is importra szoruló országokban még tovább növelte a hiányt, miközben a nagy előállítónak számító Ausztrália katasztrofális helyzetbe került. A lángokban álló kontinens 12 éves viszonylatban a legrosszabb aratási eredménnyel számol.
 
 

A 2018. évi aratás Európában siralmasra sikeredett, ami meglátszott a világ összesen előállított búzamennyiségén is, mindössze 731 millió tonna kenyérgabona került akkor a tárolókba. Szinte természetes, hogy ehhez képest csak javulni tudott a 2019. évi eredmény, a növekedés mértéke azonban minden várakozást felülmúlt. Az USDA a 2019/20-as gazdasági évre (ami az északi féltekén július elsejével zárul, így a 2019. évi aratást tartalmazza) világszinten 5 százalékkal több búzával számol, így

a most rendelkezésére álló mennyiség 765 millió tonna, ami messze megelőzi a felhasználást és egyben újabb világcsúcsot jelent.

A termelésbővülés leginkább Európában következett be (a gyenge 2018. év után): 12 százalékkal több gabonát arattak a közösség tagállamai, összesen 154 millió tonnát. A fekete-tengeri régióban 6 százalékkal nőtt a kibocsátás (131 millió tonna), míg az USA-ban, ahol a 2018. évjárat is jól sikerült, csak 2 százalékos emelkedést jegyeztek fel (52,3 millió tonna). Eközben a déli féltekén, különösen Argentínában és Ausztráliában súlyos veszteségekkel kell számolni az aszály miatt. Argentínában 3 százalékos csökkenéssel 19 millió tonnára zsugorodik a rendelkezésre álló búzamennyiség, míg Ausztráliában 7 százalékossal eséssel kalkulálnak (16,1 millió tonna) - ez a 2007/08-as gazdasági év óta, azaz 12 éve a legrosszabb eredmény a kontinensnyi országban.

Ausztrália búzatermelése és az expotra jutó mennyiség szélsőségesen alakul, van, amikor csak 8 millió tonna gabonát tud a külpiacokra vinni, és van, amikor háromszor ennyit, 24 tonnát.

Az USDA várakozásai szerint a rekord nagyságú termés rekord mértékű felhasználással párosul a futó gazdasági évben.

Utóbbi emelkedése viszont nem éri el a termelésben bekövetkezett ugrást, csak 2 százalékosra tehető (754 millió tonna). A három legnagyobb búzaimportőr, Egyiptom, Indonézia és Brazília, 2019/20-ban jelentősen (4 százalékkal) növelni fogja a behozott mennyiséget, ami így elérheti a 31,2 millió tonnát.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu