Egri borászat kapta idén az Év Pincészete díjat

Braunmüller Lajos2025. július 29. 12:59

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2025-ben a St. Andrea Szőlőbirtoknak ítélte oda az Év Pincészete elismerést, a díjátadó ünnepségre kedden került sor Egerszalókon. A mára több elismerést és nemzetközi sikert is elért családi borászat által kapott díj azért is különleges, mert a borásztársadalom egészének értékítéletét tükrözi.

A St. Andrea Szőlőbirtok kapta 2025-ben az Év Pincészete díjat, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége közösen ítél oda a sokoldalúan sikeres, a borkultúráért is dolgozó borászatoknak. Az ünnepélyes díjátadót kedden tartották meg a pincészet egerszalóki központjában.

Családi, többgenerációs borászat

A közösség, a borásztársadalom erejét és együttműködését hangsúlyozta az eseméyen megtartott beszédében Rókusfalvy Pál, borász, bormarketingért felelős kormánybiztos. Hozzátette: az Év Pincészete díj egyben generációk munkáját is képviseli. Az ilyen pincészetek történetén keresztül látja az ágazat magát, ezek olyan igazodási pontok, ikonok, amelyek célként lebegnek a borásztársadalom előtt.

Lőrincz György és családja példát mutat nem csak a borászatból, hanem a zökkenőmentes generációváltás terén is.

A St. Andrea pincészet családi jellegét és a generációk közös alkotását emelte ki beszédében Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Emlékeztetett: Lőrincz György több érdemet kapott eddig is, ezek között az Év Borásza, az Év Pincészete elismeréseket és a Lovagkeresztet is említette, valamint hangsúlyozta a dűlőszelekcióra alapozó, minőségre és egyediségre törekvő borászati munkát.

Pályázatok és fejlődés

Hozzátette: a Közös Agrárpolitika következő időszakában a borászatra már 112 millió euró fordítható, amely hozzájárul a borászat fejlődéséhez, az innovációhoz és így új piacok megszerzéséhez is. Addig is több lehetőség áll a borászok rendelkezésére,

Többszáz borászat közül egy

Az Év Pincészete díjat az nyerheti el, aki a szőlőtermesztés, a borkészítés, a kereskedelem és a borturizmus terén tartósan sikeres és sokat tesz a borkultúra erősítéséért – mondta el Nyitrainé Sárdy Diána, a Magyar Bor Akadémia elnöke. A mintegy 600 borászat közül a három legtöbb szavazatot kapott pincészet pályaműveit természetesen értékelik is.

Hozzátette: a Magyar Bor Akadémia orvosokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a bor pozitív élettani hatását is vizsgálják és ismertté tegyék a nagyközönségnek.

El sem tudják képzelni, mekkora ajándékot kaptunk most

- mondta el Lőrincz György, a St Andrea családi borászat vezetője, aki jelentős mérföldkőnek nevezte az elismerést. Mint elmondta, a nagy bor elkészítéséhez a termőhelyen kívül szeretet, a munka szeretete is kell.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
borászat, bor, szőlő, díj, eger, bortermelés, pincészet, hegyközségek-nemzeti-tanácsa, egri-borvidék, borkultúra, egri-bikavér, magyar-bor-akadémia,