Rosszul indult az idei év: lesz-e mit ennünk idén?

agrarszektor.hu
Lehet vitázni azzal, hogy nem köszöntött ránk a hét szűk esztendő, de erről elég nehéz lenne meggyőzni mondjuk a hetek óta véres tüntetéseken élelmiszerhiány és drágaság miatt tiltakozó tunéziaiakat. Papíron van elég gabona, az élemiszerárak, tőzsdei jegyzések mégis csúcsokat döntenek. Miért van ez így, kell-e hasonló helyzettől tartani itthon, mit hoz a jövő? E kérdésekre kerestük a választ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lesz-e mit enni 2011-ben? Ez a kérdés lassan megint legalább annyi embert érint, mint 2008-at követően, mikor is több mint egymilliárd embernek nem volt elegendő élelme. Úgy tűnik, hogy az időjárási anomáliák miatt 2010-ben nem termett elég gabona a világban, ezért az egekben járnak az árak, újabb és újabb árcsúcsok dőlnek meg. De vajon csak a csökkent termés az oka mindennek, nem inkább az árutőzsdéken haszonra várakozó pénzügyi befektetők nyomják fel az árakat? E kérdésekre keressük a választ.

Nincsenek jó kilátások itt Kelet-Közép-Európában, még akkor sem, ha például Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az idén is csak kisebb mértékben emelkedhetnek az élelmiszerárak a kiskereskedelemben, mert kemény versenyben állnak a kereskedelmi cégek, s emiatt vevőiket próbálják kedvezményes árakkal üzleteikbe csalogatni. Az áremelések jó részét már meglépték a kereskedők 2010 végéig.

Nézzük mi történt, történik határainkon túl, majd azt is vizsgáljuk meg, mi a helyzet itthon!

Ahogy haladunk az időben, úgy dőlnek rendre meg az eddigi árcsúcsok. Egyrészt a nagy gabona, olajosmag és cukor tőzsdei árairól van szó. Cukor 30 éve nem volt ilyen drága, a párizsi tőzsdén már 260 euró felett van egy tonna étkezési búza ára, a kukorica Chicagóban hasonló helyzetet produkált. A FAO látván a kereslet és a készlet alakulását többször kijelentette, hogy nincs baj, mert a készletek búzából sokkal magasabbak, mint 2007/2008-ban voltak. Az Egyesült Államok agrártárcája, az USDA, illetve a Nemzetközi Gabona Tanács (IGC) szerint szójából és kukoricából - 121 millió tonnával - a 2008-ban tapasztalt mélyponthoz közelít a készlet mennyisége, illetve a kereslet és a készlet aránya. Ráadásul a prognózisok szerint a kukorica vetésterülete ebben a szezonban 2 százalékkal csökken, míg az ipari, bioetanol-felhasználás tovább nő. A világ hárommilliárd lakosának alapvető élelmiszerével, a rizzsel az idén úgy néz ki nincs nagy gond. (Emlékezhetünk, hogy 2008 első hónapjaiban 270 százalékkal drágult e termék, százmilliók éheztek, lázadtak emiatt.)

Így, vagy úgy, de a FAO által vezetett élelmiszerár-index januárban csúcsot döntött: elérte a 214-es szintet, a korábbi, 2008. évi 213-as mutatót meghaladva. De miért történik ez, ha a búza készlet bőven fedezi a keresletet? Két fő tényezőre alapozhatnak a drágulásra spekulálók. Egyrészt a valóban kritikus időjárásra: Oroszországban, Ukrajnában, Kínában, az USA-ban, Indiában, napjainkban pedig Argentínában a szárazság tizedelte a termést, míg Közép-Kelet Európában, Pakisztánban és most Ausztráliában a soha nem látott esők, áradások, belvizek. Szögezzük le azonban itt, hogy így is minden idők harmadik legnagyobb gabonatermését takarították, takarítják be a Földön ebben a szezonban. A másik, árakat emelő ok, a spekuláció és ez legalább annyira markánsan ható tényező, mint az időjárás. A pénzügyi befektetők jó része ugyanis a pénzügyi, ingatlanpiaci válság miatt immáron tartósan is a mezőgazdasági termények piacán próbálja tőkéjét- úgy tűnik sikerrel - fialtatni. Vagyis a természeti katasztrófák, egyes termények esetében valóban lecsökkent készletek hírére alapozva hiánypszichózist alakítottak ki a médiumok segítségével, s tornázták, tornázzák egyre feljebb az árakat.

S itt térjünk ki arra, mi is a helyzet Magyarországon, illetve a térségben. Jelenleg úgy tűnik, hogy a malmok egy részének elfogy a készlete márciusra, májusra. Ez a helyzet, mint említettük Romániában már bekövetkezett, s tőlünk importálják az étkezési búzát. De nemcsak románok viszik, vitték a búzát, hanem más ország is vevő rá. A tavalyi aratástól 2010 végéig egymillió tonna hagyta el az országot. Termett 3,7-3,8 millió tonna, de a termelőknél már csak néhány százezer tonna található - ezt viszont ők már 65-70 ezer forintért adnák el, szemben a tőzsdei 62 ezer forintos árral. Fel is használtunk már a termésből jócskán, a szakértők szerint viszont még mindig van 700-800 ezer tonna exportalap. Ez gyors exportnál 3, lassabbnál 4 hónap alatt hagyhatja el az országot. A búza java - a felmérések szerint - nem a gabonaipar és nem a termelők kezében van. Az államnak nincs nagy készlete. Egyértelműen kereskedők rendelkezésére áll a terméből megmaradt készlet nagyobbik része. Kérdés, hogy milyen ütemben és milyen mennyiségben exportálják azt. Ha gyorsan, úgy előfordul, hogy az aratás vége, augusztus előtt elfogy a hazai készlet és importra szorulnak majd egyes malmok, takarmányipari cégek, állattartó telepek.

Rosszul indul itthon a 2011. év is. Biztosan egymillió hektár alá csökkent a búza vetésterülete a belvizek miatt. A megmaradt területek egy része annyira átázott, hogy szintén veszélyezteti a növényeket, illetve a tavaszi munkákat, növényvédelmet. Egymillió hektárt elérheti az a terület, ahol az idén nem lehet semmi érdemleges - jövedelmet hozó - terményt vetni. Egymillió hektáron kell a talajt újraéleszteni, mert a víz tönkretette a talajéletet, szerkezetet, kimosódtak belőle a tápanyagok stb. Amennyiben kedvező lesz az aratásig az idő, akkor sem lehet a tavalyinál több búzára számítani. És kérdéses a tavaszi vetésű növények sorsa is, így a kukorica, napraforgó, mint nagy területet foglaló és pénzt hozó növény termesztése is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?