Váratlan hírek érkeztek az élelmiszerárakról: erről jobb, ha mindenki tud

Váratlan hírek érkeztek az élelmiszerárakról: erről jobb, ha mindenki tud

agrarszektor.hu
A rizs és cukor kivételével mérséklődtek a nemzetközi élelmiszer-alapanyagok árai augusztusban - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-index - ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak árváltozását követi hónapról hónapra - július óta 2,1%-kal csökkent, alulmúlva a 2022 márciusi csúcsát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A júliusi 12,1%-os ugrás után a növényi olajok árindexe 3,1%-kal zuhant augusztusban. A napraforgóolaj világpiaci ára 8%-kal esett múlt hónapban, miután gyengült a globális importkereslet a bőséges exportkínálat közepette. A szójaolaj jegyzése is alacsonyabb lett köszönhetően az amerikai termelési körülmények javulásának, miközben a pálmaolaj ára alig csökkent.

A FAO gabonaár indexe 0,7%-kal zsugorodot július óta. A búza nemzetközi ára 3,8%-os augusztusi csökkenése mögött a magasabb szezonális kínálatot sejtik szakértők, míg a szemestermények 3,4%-os árcsökkenését a rekordnagyságú brazil kukoricaterméssel és az amerikai betakarítás kezdetével magyarázzák. Éles ellentétben ezekkel a FAO rizs árindexe 9,8%-ot drágult múlt hónapban, az elmúlt 15 év nominálisan legmagasabb értékére ugorva. Mindez az Indica típusú rizsfajta exporttilalmának indiai - a világ legnagyobb rizsexportőre - bevezetése miatti kereskedelmi nehézségek következménye. A tiltás időtartama és a beszállítói lánc szereplőinek reagálása körüli aggodalmak mind negatívan hatottak a rizs kereskedelmi volumenére.

A tejtermékek árindexe 4%-kal csökkent júliushoz képest, főként a teljes tejpor bőséges csendes-óceáni készletei miatt. A vaj és a sajtfélék nemzetközi ára szintén csökkent az európai nyári időszak lanyha keresletének köszönhetően. A húsfélék nemzetközi ára átlagosan 3%-kal lett alacsonyabb. A birkahúsnál volt a legjelentősebb a változás az ausztrál exportkészletek megugrása és a gyengébb kínai kereslet kombinációja miatt. A készletbőség a sertés-, baromfi- és a szarvasmarhahús árát is lejjebb nyomta.

A cukor árindexe 1,3%-kal drágult augusztusban, a havi átlaga ezzel 34,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az emelkedést az El Niño jelenség a cukornádra gyakorolt esetleg hatása körüli növekvő aggodalmak váltották ki, együttesen az átlag alatti csapadék és a thaiföldi aszályos időjárás miatt. Az éppen zajló brazil betakarítás, az alacsony bioetanol árak, és a gyenge brazil real együttesen megakadályoztak egy nagyobb mértékű áremelkedést.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?