Kiderült, milyen tél várhat a magyarok idén: ez nagyon más lesz, mint eddig

Kiderült, milyen tél várhat a magyarok idén: ez nagyon más lesz, mint eddig

agrarszektor.hu
A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint a tendenciák alapján 95 százalékos esély van arra, hogy a mérsékelt vagy erős El Niño-szezon 2024 februárjáig folytatódik. A csúcspontot legtöbbször november és január között mérik, így várhatóan a következő hónapokban erősödni fog a hatás. Az El Niño-évek esetében általában enyhe, csapadékos a tél kezdete, azonban január és március között hidegebb, szárazabb az évszak vége Észak-Európa nagy részén. A globális felmelegedés miatt emelkedő hőmérséklettel kombinálva a meteorológusok úgy vélik, 2024 lehet a valaha volt egyik legmelegebb évünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) a nyár elején bejelentette, hogy hivatalosan is elkezdődött az El Niño - írja az Euronews-ra hivatkozva a 24.hu. Ez egy nem szabályosan, 2-7 évente ismétlődő, de természetes éghajlati jelenség, amely felerősíti az ember okozta globális felmelegedés következményeit. A jelenség számos váratlan hatással járhat, amelyre még a szakemberek sem tudnak pontosan rámutatni, így az is kérdéses, milyen tél várhat ránk idén Európában. Adam Scaife, a brit Met Office hosszú távú időjárás előrejelzésekért felelős vezetője szerint a jelenség általában 9-12 hónapig tart, szélsőséges esetben viszont akár évekig is elhúzódhat. 

Az El Niño-évek esetében általában enyhe, csapadékos a tél kezdete, azonban január és március között hidegebb, szárazabb az évszak vége Észak-Európa nagy részén. Dél-Európában összességében csapadékosabb évszakra lehet majd számítani.

- mondta a szakember.

A jövő évben a szokásosnál melegebb hőmérsékletre is nagyobb az esély. Egy nagy El Niño esemény az idei év végén komoly esélyt szolgáltatna arra, hogy ismét hőmérsékleti rekordok dőljenek meg. A globális felmelegedés miatt emelkedő hőmérséklettel kombinálva a meteorológusok úgy vélik, 2024 lehet a valaha volt egyik legmelegebb évünk. A szakértők figyelmeztettek: félő, hogy a hőmérséklet jövőre átlépheti a 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöbértéket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?