JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Az első jogszabály új uniós szintű listát ír elő az élelmiszerekben felhasználható aromaanyagok tekintetében, 2013. április 22-től már tilos használni azokat az anyagokat, melyek a ezen nem szerepelnek. Az ágazat számára ez a 18 hónap áll rendelkezésre, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott szabályozáshoz, a türelmi idő lejártával azonban ki kell vonni a nem engedélyezett aromaanyagokat tartalmazó élelmiszereket, ennek biztosításáról, és az Európai Bizottság valamint a többi tagállam értesítéséről az adott országnak kell gondoskodnia. A második jogszabály az egyéb aromákra, valamit a nem élelmiszerforrásokból származó aromákra vonatkozó átmeneti intézkedésekkel foglalkozik, ezt azonban már az idei év október 22-től alkalmazni kell.
Az új lista hozzávetőlegesen 2100 engedélyezett aromaanyagot tartalmaz, további 400-at pedig még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgál. Az új jogszabály egyik nagy előnye, hogy megteremti az információk átláthatóságát és egyértelműségét. Ezentúl azon élelmiszer-kategóriák szerint sorolják fel az engedélyezett aromaanyagokat, amelyekben használatuk megengedett. Az átláthatóságot javítja, hogy a listát közzéteszik egy online adatbázisban, amely a fogyasztók, az élelmiszer-ipari vállalkozások és a tagállami élelmiszer-ellenőrző hatóságok számára lehetővé teszi az élelmiszerekben engedélyezett aromák egyszerű beazonosítását.