Újabb román cég ellen vizsgálódnak a hatóságok

agrarszektor.hu
A román hatóságok egy harmadik román céget vizsgálnak, miután Görögországból jelzést kaptak, hogy Romániából származó, marhahúsként címkézett lóhús került az országba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A görög élelmiszerbiztonsági hatóság egy nappal korábban jelentette be, hogy lóhús DNS-mintát találtak egy több mint egytonnás fagyasztott marhahús szállítmányban, ami Romániából érkezett. Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter csütörtökön közölte, hogy a román hatóságok már a reggeli órákban mintákat vettek az érintett vágóhídról. A tárcavezető szerint egy jelentős üzleti forgalommal rendelkező cégről van szó, amely Románia déli részén működik.

A miniszter szerint ezúttal egy harmadik cégről van szó, amelynél eddig nem végeztek hasonló vizsgálatot. Ez a cég a korábban megvizsgált kettőhöz képest nem közvetítőn keresztül exportált, hanem közvetlenül. A miniszter szerint a vizsgálatok eredményeit néhány nap múlva várják. A minisztérium a görög hatóságoktól is vár még információkat, hogy megállapíthassák, valóban Romániából exportálták-e marhahús gyanánt a lóhúst. "Ha ez bebizonyosodik, akkor minden bizonnyal szigorúan megbüntetjük a vállalatot, hiszen az egész román húsipar megítélése forog kockán" - mondta a tárcavezető.

Korábban két másik román céggel szemben is felmerült ugyanez a gyanú, de a vizsgálatok nyomán kiderült, hogy vétlenek voltak. Ennek ellenére a román húsipar várhatóan megsínyli a lóhúsbotrányt, az illetékesek arra számítanak, hogy a marhahús eladása mintegy 20 százalékkal fog csökkenni. Románia évente mintegy 300 millió euró értékben exportál húst.

(MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?