Százezres kárt is okozhat a hamis vetőmag

agrarszektor.hu
A Magyar Agrárkamara, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), illetve a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) fokozott körültekintésre inti a gazdálkodókat a vetőmagok beszerzése kapcsán. A hamisított vetőmagot használó termelőket a jelenlegi árakkal számolva hektáronként több százezer forint kár is érheti, hiszen 40-60, de akár 100 %-os terméskiesés is jelentkezhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A VSZT az idén is folytatja 2010-ben indított kampányát, amelynek célja, hogy a növénytermesztési hatósággal és a szakmai szervezetekkel együttműködve minden érintett gazdálkodót igyekezzen tájékoztatni a nem ellenőrzött vetőmagok alkalmazásának veszélyeiről, illetve segítséget nyújtson a hamis vetőmagok felismeréséhez.

A hamisított vetőmagot jellemzően teherautóról, vagy kisebb vásárokon, piacokon "csomagtartóból" árusítják. Ezeket az ellenőrzött vetőmag piaci áránál olcsóbban, általában akciós vagy megmaradt tételként ajánlják. A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetihez, de a címkék anyaga és tartalma árulkodhat a hamisításról, ezért érdemes alaposan megvizsgálni azokat. Az ellenőrzött tételek címkéi ugyanis téphetetlen anyagból készülnek, egyedi nyilvántartásúak, sorszámozottak, az öntapadó típusok kivételével vízjellel ellátottak, és kitöltésük számítógéppel történt. A hamis címke könnyen eltéphető, emellett a fémzárszám és/vagy a címkesorszám is hibás, nem a címkén szereplő hibridet és vetőmagtételt azonosítja.

A hamis vetőmag használata komoly károkat idézhet elő. Hibridnövények esetében a termény (F2 generáció) visszavetése jelentős terméscsökkenést eredményez. Hamis vetőmag esetén a zsákban gyakran töredezett, csíraképtelen mag található, ez tovább növeli a veszteségeket. A csávázás hiánya pedig rontja az esélyét annak, hogy az elvetett mag kicsírázzon, kezdeti fejlődése megfelelő legyen. Mindezek együttesen jelentős, akár 100 %-os terméskiesést is okozhatnak.

A hamis vetőmag vásárlása könnyen elkerülhető, ha szakmai körökben ismert, megbízható kereskedőtől történik a vetőmag beszerzése. A gazdálkodók feltétlenül kérjenek számlát a vetőmagról. Ennek tartalmaznia kell a vásárolt mag fémzárszámát is, hiszen vitás esetekben csak így lehet bizonyítani a vetőmag származását.

Amennyiben valaki gyanús vetőmaggal találkozik, értesítse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBiH) a 06-1/336-9000-es központi telefonszámon. A bejelentés az illetékes megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának Vetőmag és Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályánál, illetve a Vetőmag Szövetségnél (06-1/332-5755) is megtehető.

A fémzárszám, a címkesorszám és a címke dátuma alapján a NÉBiH-nél telefonon, illetve a http://vigor.mgszh.gov.hu:8080/VigorServerUly/okmany.html címen elérhető internetes felületen ellenőrizhető a vetőmag eredetisége. Az adatbázis az OMMI, az MgSzH és a NÉBiH által 2004. július 1-től címkézett tételeket, valamint a 2010. augusztus 20-tól kiadott ISTA bizonyítványokat tartalmazza. A nem Magyarországon előállított vetőmagok adatait a rendszer nem tárolja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?