Óriási biznisz a magyar földeken: ezek a vetőmagok milliárdokat hoznak az országnak

Óriási biznisz a magyar földeken: ezek a vetőmagok milliárdokat hoznak az országnak

agrarszektor.hu
A megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerellátás alapfeltétele a vetőmag, amely az időjárással, klímával, technológiával együtt folyamatosan változik. A hazai körülmények között nemesített vetőmagok hosszútávú használatáról tartott konferenciát az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztériummal együttműködve. Magyarország a világ ötödik legjelentősebb vetőmag-exportőre, évente közel 100 ezer tonna vetőmagot értékesítünk a külpiacokon. A vetőmag-kereskedelemet 180-200 milliárd forintos forgalom jellemzi éves szinten, amely ezer vállalkozás 15 ezer ember foglalkoztatását jelenti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A konferencián Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, Magyarország 3,6 millió hektáros szántóföldi növénytermesztési területének termelési értéke az 1200 milliárd forintot is meghaladja, így a technológiai oldal fejlesztése, a terményszárítás és -tárolás, valamint a termékfeldolgozás mellett mindennek az alapjával, a vetőmaggal is foglalkozni kell - írja közleményében az AMC. Az átlaghőmérséklet emelkedése, a változó csapadékelosztás, a szélsőséges időjárási körülmények és a kártevők változékonysága mind a nemesítés felé tereli a szektort, amely az itthoni viszonyokhoz adaptált megoldásokat adja. A vetőmag az egyik leginkább munkaerőigényes, tudásközpontú és innovációfókuszú területe az agráriumnak, amely a mezőgazdaság fajtanemesítési értékét és versenyelőnyt tud a világpiacon is jelenteni. A hazai génmegőrző tevékenység pedig a szakmai bizalmat alapozza meg.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke hangsúlyozta, hazánkban az elmúlt tíz évben mintegy 70 százalékkal, 110- 130 ezer hektárra nőtt az ökológiai szántóföldi területméret, és a következő tíz évben komoly mértékű emelkedés várható ezen a területen. Hozzátette, hogy 50 államilag elismert szántóföldi növényfajunk van, nemzeti fajtajegyzékben több mint 160 darab búzafajta, ebből 17 darab fajta foglalja el a vetésterület több mint 50 százalékát. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy 105 ezer tonna őszi búza, 27,5 ezer tonna őszi árpa, 6500 tonna tritikálé fémvázolt vetőmag van hazánkban. A hazai nemesítésű fajták minősége jobb, hozamuk csak bizonyos esetben marad alul a nyugatihoz képest. Kiemelte, hogy megbízható állami ellenőrzés alatt álló, szakmai alapokon nyugvó felügyeleti rendszert kell működtetni, továbbá a hazai vetőmagok marketingje, posztregisztrációs kísérletek folytatása és a gyors tájékoztatás, a termelés biztonsági, export piacok további fejlesztése is fontos feladata az ágazatnak.

Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, az elmúlt években jelentős fejlődésen ment át a növénytermesztés, a vetőmag-előállítás, a vetőmag technológiája és az értékesítés is. Mindezt más se bizonyítja jobban, hogy Magyarország a világ 5. legnagyobb vetőmagexportőre. Nagy eredményeket értünk el a vetőmag hamisításban is, sok ismeretterjesztő munkára volt szükség ahhoz, hogy mára visszaszoruljon a vetőmag hamisítás. Eredményként említette továbbá a posztregisztrácós fajtakísérleti rendszer bővülését és a kalászos fémzárolt vetőmaghasználat növekedését. Hozzátette, hogy voltak nehézségek az elmúlt időszakban a COVID-19 vírushelyzet miatt. Kihívás a növényvédő szer és műtrágyahasználat csökkentése, a biodiverzitás fenntartása és az ökológiai termelés növelése, az EU vetőmagszabályozási rendszerének reformja, a csávázószer-használatban a szükséghelyzeti engedélyek lehetőségének drasztikus csökkenése, illetve a precíziós nemesítés helyzete is. Az ágazat jelenlegi célja, hogy mai modern fajtákat helyezzük piacra, megoldjuk a növénykortani problémákat, versenyképességünk növelése, exportpiacok megőrzése, bővítése, a biológiai alapok fejlesztésének elősegítése, a vetőmagtermelés hatékonyságának növelése, a hatósági ellenőrzés rendszerének fejlesztése és a mezőgazdasági termelés társadalmi elfogadottsáságnak javítása.

Károlyi Gyula, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője az átruházott ellenőrzési jogkör jogszabályi hátteréről, céljairól, megvalósítási lépcsőiről tartott előadást. A kérelmet a NÉBIH MGEI Vetőmag Felügyeleti Osztályra lehet benyújtani. A NÉBIH adja meg az engedélyt, melynek a feltételei teljesítés esetén az elméleti vizsga, hatósági felügyelet mellett végzett 1 év gyakorlat és gyakorlati vizsga is. 2020-ban 8555 darab ISTA bizonyítványt adtak ki. Jelenleg a növényútlevél kiadása változás alatt van, az EU bizottság fogja megválaszolni a felmerült kérdéseket.

Wágner József, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója a hazai olajos növények nemesítésének általános helyzete és a jövőbeli kihívások kapcsán kiemelte, érdemes és fontos ma Magyarországon hazai tulajdonban, hazai forrásokból olajnövényeket nemesíteni, és ehhez hazai vetőmagot választani. A nemesítési folyamat és genetikai előrehaladás gyorsítása és a genetikai bázis szélesítése is bizonyítja, hogy a vetőmag versenyképes tud lenni a világpiacon.

Rádi Feríz, a Pannon Genetic ügyvezető igazgatója az előadása részeként a magyar kukoricanemesítés perspektivikus piacorientált irányvonalairól, valamint a modern nemesítési technikákról beszélt. Példaként kiemelte a fehér, piros és a fekete szemű hibrid kukoricafajtáikat, amelyeket célzottan, exportspecifikus piacokra fejlesztettek ki. Véleménye szerint a nemesítés során nem csak a precíziós nemesítés rutinszerű használata fontos, hanem szükséges felállítani a nemesítő életpálya modellt, és stratégiai együttműködés kell az állami és magán nemesítő házak között is. A magyar vetőmag ágazatot rövid úton dinamikusan fejlődő pályára lehet állítani, ehhez a széleskörű szakmai együttműködés nem lehetőség, hanem alapvető feltétel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02