Ángyán: politikai döntés a gödöllői egyetem átalakítása

agrarszektor.hu
Két intézetbe szervezik át a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének (KTI) hat tanszékét - tájékoztatta az egyetem szerdán az MTI-t. A KTI-t korábban vezető Ángyán József politikai döntésnek tartja az intézet megszüntetését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A SZIE közleményében racionalizálásnak nevezte a KTI megszüntetését. Azt írták, hogy az átalakításnak szakmailag letisztultabb profilú szervezeti egységek kialakítása a célja, és a KTI korábbi hat tanszékének feladatköre racionálisabban működtethető, vezetési, irányítási szempontból jobban kezelhető két intézetben. Az aquakultúra és környezetbiztonsági intézet, valamint a természetvédelmi és tájgazdálkodási intézet életre hívása nem jár együtt szakok megszüntetésével - közölte a SZIE. Hozzátették: az érintett hallgatók tanulmányait a szervezeti átalakítás nem befolyásolja, sikeresen befejezett tanulmányaik után továbbra is a mezőgazdaság- és környezettudományi kar diplomáját veszik át. A KTI tagjai a kar munkatársai maradnak, publikációs és oktatási tevékenységüket a két új intézetben folytathatják tovább - írták. Kitértek arra is, hogy az átalakítást több hónapig tartó előkészítő munka előzte meg, amelyben részt vettek a KTI munkatársai is. A dékán által ez alapján beterjesztett javaslatot a kari tanács egyhangúlag támogatta, és a Szent István Egyetem Szenátusa is egyhangúlag fogadta el.

A közlemény kitért arra, hogy az 1990-ben Stefanovits Pál vezetésével megalakult környezet- és tájgazdálkodási intézet működésének egyik meghatározó szereplője Ángyán József professzor volt, aki elődje nyugdíjba vonulása után 2010-ig - államtitkári megbízásáig - töltötte be a KTI vezetői posztját. Ángyán József korábbi döntése alapján nyugállományba vonul, jelenleg a jogszabályban meghatározottak szerinti felmentési idejét tölti - közölte a gödöllői egyetem.

Az állami földekre kiírt pályázatok eredményei miatt tiltakozó, Fidesz tagságáról, valamint politikai államtitkári posztjáról korábban lemondó Ángyán József részben a személye ellen irányuló "politikai döntésnek" tekinti az intézet megszüntetését. A blogjában, valamint a főként ökológiai vizsgálatokkal foglalkozó KTI megszüntetésére írt "nekrológjában" úgy fogalmazott, hogy miután 2012-ben lemondott a vidékfejlesztési minisztérium politikai államtitkári tisztségéről, felerősödtek az intézet gyengítésére irányuló törekvések.

"Bár 2012-ben, VM parlamenti államtitkári megbízatásomról történt lemondásomat követően - feltehetőleg ettől nem függetlenül, sőt kormányzati hátszelet, állami bátorítást érezve - az Intézet gyengítésére irányuló törekvések érezhetően felerősödtek, ám mindezek ellenére a KTI, mint a SZIE fenntarthatósági képzési alapműhelye, egészen 2014 áprilisáig, az országgyűlési választásokig szakmai, oktatási, tudományos és gazdasági értelemben is az Egyetem egyik legműködőképesebb intézete maradt, a programjai iránti érdeklődés pedig folyamatosan növekedett. Mindez világosan mutatta, hogy a minden tekintetben jól működő intézet átalakítására, még inkább megszüntetésére, - határon innen és túl, vidéki, közösségi, hallgatói valamint szakmai, felsőoktatási és K+F körökben egyaránt ismertté vált, jól csengő - nevének elvételére, tanszékei felszámolására észérvek nem hozhatók fel." - írja Ángyán.

Szerdán jelképes temetést rendeztek Gödöllőn a KTI megszüntetése elleni tiltakozásul, az eseményen az Origo hírportál tudósítása szerint harminc-negyvenen demonstráltak.

"Az egyetemi autonómia keretén belül a Szenátus által meghozott szakmai döntések mögött politikai "megrendelést" sejtetni az egyetem megítélése szerint méltatlan minden jelenlegi és volt polgárunkra vonatkozóan". A SZIE a továbbiakban nem kíván foglalkozni a témával, a szervezeti átalakításokra vonatkozó döntések meghozatalát belügyének tekinti - reagált az egyetem a támadásokra.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?