Kérészéletűek a magyar cégek - Az agrárvállatok felét felszámolják

agrarszektor.hu
Háromszor több cég van jelenleg Magyarországon, mint a környező országokban, ugyanakkor e vállalatok többségének élettartama rövid, és alapításuk után néhány évvel megszűnnek. 2013-ig több céget alapítottak, mint zártak be, de azóta ez a trend megfordulni látszik - mondta el Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs vezetője a Portfolio és az agrárszektor.hu kecskeméti konferenciáján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Annak ellenére, hogy ma Magyarországon háromszor több cég van jelen a piacon, mint a szomszédos országokban a vállalatok többsége néhány évvel alapításuk után megszűnik. A keleti országrészből Nyugat-Magyarország felé haladva csökken a cégek fluktuációja, míg Budapesten, Nógrád- és Fejér-megyékben kifejezetten ingadozó képet mutat az alapítások-bezárások aránya - számolt be a szakértő.


Forrás: Opten Informatikai Kft. 

Az agráriumot nézve elmondható, hogy 2013-ig több céget alapítottak, mint zártak be, de azóta ez a trend megváltozott. A cégek összfluktuációjában a mezőgazdasági ágazat két százalékot mutat, és az agráripar harmadában  a cégek éves szinten 100 millió forint feletti bevételt produkálnak - tette hozzá Hitzinger Anna az Opten céginformációs asszisztense.


Cégalapítások és megszűnések az agrárágazatban (2009 - 2015, Opten Informatikai Kft.)


Az agrárcégek árbevétel szerinti megoszlása (Opten Informatikai Kft.)

Kijelenthető, hogy az agrárcégek jelentős hányada felszámolással szűnik meg, ezzel veszélyeztetve a többi vállalatot. A felszámolás mellett a kényszertörlések aránya is gyakori. 



Az agrárcégek megszűnési típusainak aránya (Opten Informatikai Kft.) 


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?