Lisztériás zöldségek: ellenőrzéssorozat a bajai hűtőüzemben

agrarszektor.hu
Sorozatos ellenőrzéseket tartott az elmúlt hónapokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a volt bajai hűtőház telephelyén működő, gyorsfagyasztott zöldségféléket előállító üzemben, mivel az unió gyorsriasztási rendszere szerint onnan származó csemegekukorica-termékekben lisztéria-szennyezettséget mutattak ki. A járási hivatal forgalmi korlátozást rendelt el, a Nébih pedig termék- és környezeti higiéniai mintákat vett. A hivatal az eset nyomán azt is kilátásba helyezi, hogy újragondolja a gyorsfagyasztott zöldségfélék kockázatértékelését, illetve a legveszélyeztetettebb fogyasztói csoportoknak szóló kommunikációt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Március óta több helyszíni ellenőrzést tartott a Nébih a volt bajai hűtőház telephelyén működő Greenyard Hungary Kft. élelmiszerüzemében, ahol gyorsfagyasztott zöldségféléket állítanak elő - erősítette meg az agrárszektor.hu-nak a hivatal. A vizsgálatsorozat előzménye, hogy az unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszere (RASSF) szerint februárban Listeria monocytogenes baktérium jelenléte miatt emeltek kifogást a finn és a francia hatóságok egyes Magyarországon gyártott gyorsfagyasztott morzsolt csemegekukorica tételekkel szemben. Bár a felhasználási útmutatók szerint a termékeket főzés után kellett volna elfogyasztani, egyes külföldi vásárlói csoportok főzés nélkül, közvetlen felengedés után ették meg azokat.

Az uniós gyorsriasztás nyomán a helyi hatóság (járási hivatal) a bajai üzemben forgalmi korlátozást rendelt el a lisztéria-szennyezett tételekkel kapcsolatban, a Nébih pedig kéthetenkénti rendszerességgel tartott hatósági ellenőrzéseket. Ezek ideje alatt a feldolgozó részlegesen, illetve szakaszosan működött a zöldség-alapanyagok érési, illetve beszállítási üteméhez igazodva, a leállások ideje alatt pedig az üzem teljes területén takarítást és fertőtlenítést végeztek.

A Nébih a működési fázisoktól függően gyártásközi és késztermék mintákat, illetve környezeti higiéniai mintákat vett, így a mikrobiológiai szennyeződést lokalizálták. A hatósági vizsgálatok ideje alatt legyártott termékeket több fázisban vizsgálta az üzem is, illetve a gyakori hatósági jelenlét mellett saját hatáskörben intézkedett legyártott tételei zárolásáról. A Nébih az ellenőrzések nyomán ma az üzem higiéniai állapotát kifogástalannak minősíti.

A hivatal tájékoztatása szerint a vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak a kereskedelemben kapható gyorsfagyasztott kukoricatermékekkel és más zöldségfélékkel, illetve ezek hazai gyártóival kapcsolatosan, és a hatóság az ellenőrzési eredmények függvényében szükség esetén újabb intézkedéseket hoz. Emellett újragondolja a gyorsfagyasztott termékek kockázatértékelését és erősíteni kívánja a fogyasztóknak - főként a rizikó csoportba tartozó időseknek, betegeknek, terhes anyáknak és kisgyermekeknek - szóló, megelőzésre irányuló kommunikációt is.

A halálos áldozatokkal is járó európai járványt okozó Listeria monocytogenes az élelmiszerekben gyakran előfordul, de megbetegedést csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő egy nap és egy hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, a hányás, a hasmenés és a fejfájás.

A Nébih a főzés nélküli, felengedési utáni közvetlen fogyasztást veszélyesnek tartja, főként abban az esetben, ha a gyorsfagyasztott termékek további hűtőtárolással például salátákba kerülnek, mivel a baktérium hűtőhőmérsékleten (0-10 celsius fokon) is intenzíven képes szaporodni. Ezért a fertőzésveszély úgy szüntethető meg, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelés után fogyasztják el. A biztonságos előkészítés érdekében a termékeket percekig minimum 75˚C fokon kell tartani, azaz két-három percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14