Kiderült, megtartja-e részesedését a legnagyobb tulajdonos az Agrokor jogutódjában

MTI
A Sberbank középtávon megtartja tulajdonrészét Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdött Agrokor jogutódjában, a Fortenova Csoportban - jelentette be szerdán Zágrábban Makszim Poletaev, az új konszern igazgatótanácsának elnöke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Andrej Plenkovic horvát kormányfő hivatalában fogadta az árpilis 1-jétől Fortenova Csoport néven működő vállalat új vezetését, élén Poletaevvel, a Sberbank egyik kulcsemberével. Az orosz állami bank birtokolja a Fortenova Csoport részvényeinek csaknem 40 százalékát az átalakítás óta. 

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Januárban sajtóinformációk szerint a Sberbank még azt tervezte, hogy eladja részesedését a legnagyobb horvát élelmiszertermelő és kiskereskedelmi cégben. A konszern legnagyobb tulajdonosai a pénzügyi intézetek: köztük a már említett Sberbank 39,2 százalékkal, a kötvénytulajdonosok 25 százalékkal, a szintén orosz VTB Bank 7,5 százalékkal, és a horvát bankok 15,3 százalékkal. A beszállítók 4,7 százalékos részesedést kaptak az új cégcsoportban. A Sberbank volt az Agrokor legnagyobb hitelezője, 1,1 milliárd euró követeléssel. Az Agrokor adósságát az orosz bankok felé 1,3 milliárd euróra becsülik, ami a vállalat teljes adósságának a 30 százalékát tette ki.

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat bár elkerülte az összeomlást a 2017 áprilisában a parlament által gyorsított eljárásban elfogadott törvénynek köszönhetően, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, azonban további problémákat jelenthetnek számára az úgynevezett roll up hitelek. A visszafizetési elsőbbséggel felvett újabb egymilliárd eurós hitel - amelyet nemzetközi és horvát pénzintézetek bocsátottak a vállalatcsoport rendelkezésére a rendkívüli eljárásban - refinanszírozását mielőbb el kell kezdeni az egyre növekvő kamatok miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?