Ketyeg az óra: már pályázhatnak a sertéstartók az új átmeneti támogatásra

Ketyeg az óra: már pályázhatnak a sertéstartók az új átmeneti támogatásra

agrarszektor.hu
2020. június 29. és július 12. között adhatják be támogatási kérelmeiket a sertéstartók a miniszteri rendelet alapján kiírt átmeneti támogatásra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy hete jelent meg a Magyar Közlönyben az agrárminiszter 29/2020. (VI. 22.) AM rendelete, amely a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként a baromfi-, illetve sertéstartók részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szól. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendelet alapján átmeneti, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek azon sertéstartók, akik a sertéságazat részére nyújtott állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 39/2018. (XII. 13.) AM rendelet alapján a 2019. támogatási év II. tárgynegyedévére a fény biztosítása és az ivóvíz minőségű itatóvíz biztosítása támogatási feltételeknek megfelelő mezőgazdasági csekély összegű támogatási kérelmet nyújtottak be és kérelmüknek helyt adtak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) most új információkkal szolgált az átmeneti támogatással kapcsolatban.

A támogatás mértéke a hízósertés állatjóléti rendelet 15. §-ában meghatározott támogatási feltételeket (fény biztosítása) teljesítő állatlétszám után legfeljebb 5165,38 forint, a rendelet 16. §-ában meghatározott támogatási feltételeket (ivóvíz minőségű itatóvíz biztosítása) teljesítő állatlétszám után legfeljebb 9035,96 forint állategységenként. Ha a beérkezett jogos igények meghaladják a keretösszeget, akkor a kérelmezők részére arányos visszaosztás alapján megállapított összeget fizetik ki.

A támogatás keretösszege 2 milliárd 750 millió forint, amit Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program forrása fedez. A támogatási kérelem 2020. június 29. és július 12. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően, az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül nyújtható majd be a Magyar Államkincstárhoz. A benyújtással kapcsolatos részleteket az 57/2020 (VI.26.) MÁK közlemény tartalmazza.

Az átmeneti támogatásokat összefoglaló táblázat ezen a linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?