Több változás is élesedett a vízgazdálkodási ágazat fejlesztéséről szóló pályázatban

Több változás is élesedett a vízgazdálkodási ágazat fejlesztéséről szóló pályázatban

agrarszektor.hu
Módosult a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című felhívás. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege egyéni és kollektív projekt esetén is maximum 2 milliárd forintra változott. Emellett történtek más módosítások is, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximális összege egyéni projekt esetén 2 milliárd forintra nőtt, az előleg mértéke egységesen maximum 1 milliárd forintra módosult. Ezek mellett a "Kollektív projekt" meghatározás is bővült az öntözési közösséggel, azaz az agrárpolitikáért felelős miniszter által elismert öntözési közösségek is jogosultak a felhívás keretében kollektív projekt végrehajtására, írta meg a NAK.

A felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatók:

  • Öntözőberendezések vízellátását biztosító vízvisszatartás létesítményeinek támogatása fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával, ezen belül víztározók létesítésének támogatása közepes nagyságú tározók kialakítása révén, amelyek mérete már megengedi, hogy öntözővíz kivétel is lehetséges legyen.
  • Természetes szűrőmezők kialakítása a keletkezett felesleges és a gazdálkodás szempontjából káros vizek összegyűjtést követő tápanyag terhelésének csökkentése, majd befogadó vízfolyásba történő továbbítása céljából.
  • Mezőgazdasági területekhez kapcsolódó meliorált utak kialakítása.
  • Meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója.
  • Új öntözőberendezések beszerzése, illetve új öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása
  • Öntözőberendezések energiafelhasználás hatékonyságának javítása.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege egyéni és kollektív projekt esetén is maximum 2 milliárd forint. A támogatás maximális mértéke a közép-magyarországi régióban megvalósuló fejlesztés esetén az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban megvalósuló fejlesztés esetén az összes elszámolható költség 50%-a. Fiatal mezőgazdasági termelő számára +10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitás jár. A kollektív módon, illetve öntözési közösségek által végrehajtott projektek +20 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

A felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2016. augusztus 1. napjától 2021. június 4. napjáig van lehetőség. Ezen belül az értékelési határnapok a következők: 2020. december 4-e, 2021. február 5-e, április 6-a, és június 4-e

A fentieken túlmenően a felhívás sablonhoz történő igazítás miatt további kiegészítő és harmonizációs módosítások is történtek. A módosított pályázati felhívás elérhető ezen a linken olvasható.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?