Bige László keményen visszaszólt: nyílt levélben válaszolt az agrárminiszternek

Bige László keményen visszaszólt: nyílt levélben válaszolt az agrárminiszternek

agrarszektor.hu
Tovább dagad a Bige-ügy, néhány nappal ezelőtt Nagy István agrárminiszter arról számolt be, hogy Bige László műtrágyakartellezése felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak. Most pedig a Nitrogénművek Zrt. tulajdonos nyílt üzenetben válaszolt a vádakra, amik szerinte nem igazak, sőt, azt állítja, hogy több milliárd forinttal segítették a magyar gazdákat, mert olcsóbban adták itthon a műtrágyát, mint amennyibe az Németországban került.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nyugat-Európához viszonyítva majdhogynem mindig olcsóbb volt a műtrágya Magyarországon, mint Németországban. Ez azt jelenti, hogy mintegy 29 880 107  885 forinttal segítettünk a magyar gazdáknak az olcsóbb műtrágya eladásával a németországi kollégáikhoz viszonyítva. Ezek megkérdőjelezhetetlen tények! Mi azért gyártunk műtrágyát, hogy eladjuk, elsősorban a magyar termelőknek. Azzal is tisztában kéne, hogy legyen, hogy a politika megtévesztő kommunikációja a gazdákat hátráltatja a döntésben, ami azért jelentős probléma, mert logisztikai keresztmetszetek miatt nem lehet a szezonban annyi árut megmozgatni, amennyire szükség lesz. A mi felméréseink szerint Magyarországnak szükség van még 800-900 ezer tonna nitrogén típusú műtrágyára. A Nitrogénművek Zrt. termelési kapacitása maximum 120 ezer tonna/hó. Tehát jelentős importra van szükség. Ennek lehetőségét ma nem látom biztosítva  

- írja a nyílt levelében Bige László.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcsesemény - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbá azt is állítja, hogy szeptember végén írtak egy levelet Nagy Istvánnak, melyben tettek egy olyan javaslatot, amivel biztosítani lehetett volna, hogy a magyar termelők olcsóbb műtrágyához jussanak - ezt azonban az agrárminiszter több mint egy hónappal később elutasította. Bige kiemeli azt is, hogy a nitrogén műtrágya ára az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent. Nagy István egyébként kijelentette, hogy Bige László még egy fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába, miszerint idén a magyar gazdák már csak egyetlen napon vehetnek műtrágyát, ami megmarad, azt mind külföldi vevőnek adják el. Ezzel a tárcavezető szerint Bige László felmondta a magyar gazdaság szereplői közti szolidaritást, és nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat, amit határozottan vissza kell utasítani.

Az egyik leggazdagabb magyar vállalkozót a hatóságok tavaly ősszel őrizetbe vették, a nyomozók szerint leértékelt műtrágyákkal ügyeskedett. A Nitrogénművek tulajdonosa szerint teljesen megalapozatlan a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozata, amelyben a hatóság kartellezés miatt rekordösszegű, összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a magyar műtrágyapiac 11 szereplőjére. Bige László azt állítja, hogy szó sem volt kartellezésről, Magyarországon az agrárium valamennyi szereplője szabadon dönthet arról, hogy kitől és mennyiért vesz műtrágyát. Bige a GVH-büntetésről azt mondta, hogy az egy Andersen-mese.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?