Itt áll feketén-fehéren: folyamatosan tűnnek el a vállalkozások a magyar agráriumból

Itt áll feketén-fehéren: folyamatosan tűnnek el a vállalkozások a magyar agráriumból

agrarszektor.hu
Tovább csökkent a mezőgazdasági vállalkozások száma tavaly, 2021-ben ugyanis már csak 8510 gazdaság folytatta tevékenységét az ágazatban. Az élelmiszerfeldolgozó társas vállalkozásoknál sem volt ez másképp, 2020-ban 6,7 százalékkal kevesebb, 4092 vállalkozás működött az ágazatban, a 2019-ben nyilvántartott 4397-hez képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentősen nőtt a kettős könyvvitelt végző mezőgazdasági társas vállalkozások adózás előtti eredménye 2020-ban az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) legfrissebb jelentése szerint. A vizsgált cégek adózás előtti nyeresége 27,6 milliárd forinttal 181,8 milliárd forintra emelkedett. A növekedés azért is figyelemreméltó, mert a vállalkozások száma tovább csökken, és a vizsgált évben már csak 8510 gazdaság folytatta tevékenységét az ágazatban - írja a Világgazdaság.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

Érdekesség, hogy a társaságok személyi jellegű kiadásai nem nőttek, a bérköltségek mindössze három százalékkal, 216,3 milliárd forintra emelkedtek, miközben a foglalkoztatottak száma 6,2 százalékkal (57,7 ezer fő) csökkent. Mindez a koronavírus-járvánnyal hozható összefüggésben, hiszen a bérköltségeket a járulékok csökkentése is mérsékelte.

Mindeközben folytatódott a koncentráció az élelmiszerfeldolgozó társas vállalkozások esetében is. A vizsgált évben 6,7 százalékkal kevesebb, 4092 vállalkozás működött az ágazatban, a 2019-ben nyilvántartott 4397-hez képest. Itt is előnyös volt a változás, hiszen az ágazat üzemi eredménye, adózás előtti eredménye és adózott eredménye is kiemelkedő mértékben nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03