Veszélyes csalók a tűzifapiacon: ha ezekről a számokról hívnak, ne vedd fel!

Veszélyes csalók a tűzifapiacon: ha ezekről a számokról hívnak, ne vedd fel!

agrarszektor.hu
Újra jóhiszemű embereket vertek át a csaló tűzifa árusok, ezért a Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 30/3993041, a 70/2686086 és a 70/2746713 telefonszámokon, valamint a 10918001-00000116-27410004 és a 14100017-37739349-01000000 számlaszám megadásával hirdetett tűzifa szolgáltatást semmiképpen ne vegyék igénybe!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih ellenőreinek tapasztalata szerint a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók megelőzik a csalókat azzal, hogy a tűzifa vásárlás előtt legalább az alábbi javaslatokat megismerik és azokat alkalmazzák is megrendeléseik során:

  • Vásároljunk ismert kereskedőtől! Legjobban tesszük, ha a saját környezetünkben ismert, mások által is megbízhatónak tartott tűzifa kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásárolunk.
  • Ellenőrizzük a kereskedő EUTR azonosító számát! Ha hirdetés alapján keresünk tűzifa árust, csak valós, a Nébih által nyilvántartásba vett, EUTR technikai azonosító számmal rendelkező hirdetőtől, kereskedőtől vásároljunk. Ha a hirdetésben nincs ilyen EUTR azonosító szám (jelenleg AA vagy AB betűkombináció után hét darab számjegy), nem szabad tovább foglalkozni a hirdetéssel. Ha az EUTR azonosítót megtaláljuk a hirdetésben, a Nébih nyilvántartásában ellenőrizzük le, hogy az valóban létezik-e és kihez tartozik: https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso
  • Nézzük meg a Nébih fekete listáját! Keressünk rá a Nébih honlapján, hogy a kiválasztott hirdető telefonszáma, a hirdetésben szereplő EUTR azonosító nem szerepel-e a Nébih által közzétett fekete listán: https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso. Ha szerepel, semmiképpen ne vásároljon a hirdetőtől!
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyünk át! Csak a 2-3. pontokban foglaltak ellenőrzését követően vegyük fel telefonon a kapcsolatot a hirdetővel, és a megrendelés során jelezzüik, hogy csak olyan tűzifa-szállítmányt vagyunk hajlandóak átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít le nekünk (jelenleg FA-AA betűkombináció után 7 darab számjegy sorszámformátumú szállítójegyek vannak forgalomban, pl. FA-AA 1234567).
  • Lerakodás előtt alaposan nézzük meg a kiszállított fát! A tűzifa megérkezésekor, még mielőtt azt elkezdik lerakodni, ellenőrizzük, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, EUTR technikai azonosító száma, adószáma, valamint a szállított tűzifa valós fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma fel van-e tüntetve! Lehetőleg nappali fényben és ne egyedül fogadjuk a tűzifa szállítmányt.
  • Soha ne utaljunk előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek! Csak akkor fizessünk, ha a szállítmány megérkezett, ellenőriztük annak megfelelőségét, meggyőződtünk arról, hogy az eladót a későbbiekben is megtaláljuk.

A csalásokat sokkal egyszerűbb és könnyebb megelőzni, mint azt követően a csalókat kézre keríteni. A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszuk! Regisztrált tűzifa kereskedőket a Nébih honlapján is kereshetünk: https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/kereses

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?