Durva bírság jár ezért Magyarországon: egyre többen buknak le ezzel

Durva bírság jár ezért Magyarországon: egyre többen buknak le ezzel

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatósági felügyelői több hónapos megfigyelést és ellenőrzést követően csaptak le a nyugat-dunántúli, nyolc főből álló hálózatra. A csalók nagyrészt eredetigazolás nélküli fatermékeket forgalmaztak. A hatóság összesen 21 millió forint értékű bírságot szabott ki az elkövetőkre, valamint tevékenységüket és két tehergépjármű használatát is megtiltották.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nébih-hez egy faanyag kereskedő tett bejelentést arról, hogy egy nyugat-dunántúli város környékén a tűzifa felvásárlásával és értékesítésével kapcsolatos visszaéléseket tapasztalt- írja a Nébih. A hatósági felügyelők helyszíni adatgyűjtésbe kezdtek, és rögzítették a potenciálisan érintett gépjárművek rendszámát. Bár további információk nem álltak rendelkezésre, a gépjármű-nyilvántartás adatai alapján a szakemberek sikeresen azonosították a csalásban érintett vállalkozásokat, személyeket. A nyolc elkövető egy része ugyan szerepelt az EUTR hatósági nyilvántartásban is, azonban - egyértelműen követhető tűzifa szállító tevékenységük ellenére - szállítójegyeket nem jelentettek be. 

A társhatóságok és az érintett önkormányzatok értékes adatokkal segítették a felderítést. A megfigyelt illegális fakereskedők végül a hatósági kifogásokra nem tudtak kielégítő válaszokat adni vagy megfelelő bizonyítékokat bemutatni. A szakemberek az eredetigazolás nélküli fatermékek értékesítéséért összesen 21 millió forint értékű bírságot szabtak ki, valamint az érintettek tevékenységének - és esetenként a gépjárműveik használatának - tiltása mellett döntöttek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?