Kilőttek az élelmiszerárak: ennyivel drágult meg a magyarok élete januárban

Kilőttek az élelmiszerárak: ennyivel drágult meg a magyarok élete januárban

MTI
Januárban az ipar belföldi értékesítési árai 35,7, a forintban mért exportárak 15,5 százalékkal emelkedtek. Az ipari termelői árak átlagosan 22,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előző hónaphoz képest az exportértékesítési árak 1,4 százalékkal csökkentek, a belföldi értékesítési árak 4,5, az ipari termelői árak összességében 0,6 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítés áremelkedése másfél éve folyamatosan gyorsul, novemberben lépte át a 30 százalékos küszöböt és decemberben 31,4 százalékos volt. A 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 23,8, a 33 százalékos súlyú energiaiparban 66,3 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszeripar termelői áremelkedése jelentősen felgyorsult 16,6 százalékkal nőttek az árak a novemberi először kétszámjegyű 10,6 és a decemberi 12,6 százalékot követően. A kőolajfeldolgozásban 65,3, a vegyiparban 57,7 százalékos volt a drágulás. A járműgyártásban a decemberi 6,8 százalékosról 5,8 százalékosra mérséklődött a belföldi áremelkedés üteme, a számítógépgyártásban viszont 3,7 százalékosról 6,4 százalékosra gyorsult.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ipari exportértékesítési árak 15,5 százalékos emelkedésén belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 10,2, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban - a világpiaci árak növekedése következtében - 185 százalékos volt a drágulás. A járműipar exportárai a decemberi 6,1 százalék után 3,2 százalékkal voltak az egy évvel korábbinál magasabbak, a számítástechnikai ágazatban 1,0 százalékponttal 4,2 százalékosra lassult az emelkedés üteme, míg a gépgyártásban 4,2 százalékponttal 3,6 százalékosra. Az élelmiszeripar exportárainak emelkedése ötödik hónapja gyorsul, januárban 14,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?