Eldurvult a tüntetés Hollandiában: már szénabálákat gyújtanak fel a gazdák

Eldurvult a tüntetés Hollandiában: már szénabálákat gyújtanak fel a gazdák

MTI
Hollandiában ismét tüntetni kezdtek a holland gazdák a kormánynak a nitrogénkibocsátás csökkentésére irányuló tervei ellen, több autópályán blokkolják a forgalmat, szénabálákat gyújtanak fel, valamint trágyát és egyéb hulladékot szórnak az utakra - tájékoztatott a Dutchnews hírportál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági dolgozók kisebb-nagyobb megszakításokkal már több hete tiltakoznak amiatt, hogy a nemrégiben elfogadott kibocsátáscsökkentési kormánystratégia értelmében - a pénzügyminisztérium számítási szerint - 11 200 állattenyésztő telepnek be kellene zárnia, további 17 600-nak pedig csökkentenie kellene a tartott állatok számát. A kormány ugyanis átlagosan 40 százalékkal csökkenteni szeretné a mezőgazdaság nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátását, a természetvédelmi területek közelében pedig mintegy 100 százalékos kibocsátáscsökkentést ír elő. A Dutchnews tudósítása szerint a tüntetések miatt több autópályát teljesen vagy részlegesen le kellett zárni. A közlekedési minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdák akciói veszélyes helyzeteket teremthetnek az utakon, továbbá a hulladékeltakarítási munkálatok több órán keresztül fognak tartani. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Több holland hírportál arról számolt be, hogy az egyik autópályán a tüntetők táblát helyeztek el, amire azt írták: "Elnézést kérünk a kellemetlenségekért, Mark Rutte kormánya a kétségbeesésbe kerget minket". A kormány néhány hete kinevezte Johan Remkest, a kormánypárt képviselőjét a kabinet és a mezőgazdasági szakszervezetek közötti egyeztetés vezetőjévé. Remkes szerdán hivatalos meghívóban kérte fel a konfliktusban érintett csoportok széles körét a tárgyalások megkezdéséhez. A legnagyobb mezőgazdasági termelői szervezet, az LTO Nederland azonban kijelentette, hogy nem vesz részt semmilyen tárgyaláson mindaddig, amíg a kormány továbbra is elkötelezett a nitrogénkibocsátás állattartókat fenyegető tervei mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?