Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely az árstopról: ez vár a magyarokra októbertől

Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely az árstopról: ez vár a magyarokra októbertől

agrarszektor.hu
Meghosszabbítja a benzin- és élelmiszerárstopot a kormány, emellett a december 31-én lejáró kamatstopot is legalább fél évvel meg fogják hosszabbítani - jelentette be szombaton a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A benzin- és élelmiszerárstopot december 31-ig, a kamatstopot pedig június 30-ig hosszabbítja meg a kormány. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 A háború és arra adott szankciós válaszok brutális áremelkedéshez vezettek, így amíg a szankciók hatályban vannak, addig a benzin és élelmsizerárszopot meghosszabbítjuk - közölte Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón. Ezek az árstopok eredetileg október elsején jártak volna le, ennek a meghosszabbításáról döntött most a kormány, emellett a kamatstop, amely december 31-én járna le, legalább fél évvel meghosszabításra kerül. A Kormányinfó közben Orbán Viktor miniszterelnök Facebbok-oldalán jelezte, hogy a benzin- és élelmiszerárstopot december 31-ig, a kamatstopot pedig június 30-ig hosszabbítja meg a kormány. 

A rezsicsökkentést is az átlagfogyasztás szintjéig megtartják, fenntartják. Azt látják, hogy sokan bele tudnak férni az átlagba, emellett sokan elkezdtek spórolni is - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett a szombati Kormányinfón, ahol elmondta, segíteni szeretné a kormány a feldolgozóipari kkv-kat az emelkedi energiaárak miatt, ezért indul egy kkv-kat segíti program október 1-gyel, és 2023 végéig tart. Egyrészről a működési költségek oldaláról, másrészről a beruházások oldaláról támogatják majd a vállalkozásokat. A működési támogatás október-november-december hónapra vonatkozó számlatámogatást jelent. A növekmény 50%-át fizetik majd ki. Beruházás támogatási programot is indítanak annak érdekében, hogy javuljon a kkv-k versenyképessége. A Széchenyi Kártyaprogram keretében az önerő támogatását valósítják meg, maximum 15%-os mértékig. Azt kéri ezért cserébe a kormány, hogy a kkv-k tartsák meg a foglalkoztatotti létszámukat.

Nagy Márton közölte, gyármentő program is indul, a nagy, energiaintenzív iparvállalatok beruházásait is támogatni kívánja a kormány. Új munkahelyvédelmi akciótervet is elindítanak: sok iparágban a vállalatok nehéz helyzetbe kerülhetnek a következő hónapokban, ezen igyekeznek majd segíteni. Ezt a következő hetekben dolgozzák ki.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?