Fontos megállapodás született: óriási változások jöhetnek Békés vármegyében

Fontos megállapodás született: óriási változások jöhetnek Békés vármegyében

agrarszektor.hu
Közösen támogatja Békés vármegye dinamikus fejlődését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Békés Vármegyei Kormányhivatal. A legfőbb cél a vidék népességmegtartó erejének növelése, a helyi agrárszakember-utánpótlás biztosítása, a rendelkezésre álló pénzügyi keretek hatékony felhasználása és az agrárium területét érintő képzések további fejlesztése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaság alapvető szerepet tölt be hazánk gazdaságában és kiemelkedő jelentőséggel bír a foglalkoztatás terén is. E területek erősítése érdekében a Békés Vármegyei Kormányhivatal fokozott együttműködésre törekszik a vármegye agráriumának meghatározó szereplőivel, így a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel is - hangzott el a stratégiai együttműködési megállapodás aláírási ünnepségén.

Legfőbb célunk az, hogy közösen dolgozzunk a vidék népességmegtartó képességének növeléséért, a Békés vármegyében élők és a munkaerőpiac igényeinek hatékony kiszolgálásáért, valamint a terület versenyképességének növeléséért. Ennek egyik alappillérét jelenti a MATE szarvasi telephelyein folyó, nemzetközi színvonalú kutatás-fejlesztési és oktatási tevékenység

- emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A napjainkban tapasztalható új időszakra és új kihívásokra új válaszokat kell adni, és ez csak egy olyan intézménnyel lehetséges, akinek vannak saját céljai és van saját jövőképe

- hangsúlyozta beszédében Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja.

Mint emlékeztetett, Békés vármegyében 450 ezer hektár termőföld van, a gazdáknak pedig az elmúlt időszakban 62 milliárd forintos támogatás került kifizetésre. A jövő sikeres agráriumáért ugyanakkor a MATE együttműködésével még tovább kell fejleszteni a térségben az öntözést és további együttműködésre van szükség az élelmiszerbiztonsági, talajvédelmi, állategészségügyi területeken is.

A kutatás-fejlesztési terület fókuszában a klímavédelmet és a fenntarthatóságot szolgáló módszerek állnak, különös tekintettel a öntözésfejlesztésre, a génmódosítás-mentes növénytermesztésre, a vetőmag- és szaporítóanyag előállításra, az állatjárványok megelőzésére, a precíziós gazdálkodásra, valamint az új technológiák alkalmazására való felkészülés elősegítésére. A partnerek a 2023-2027. közötti költségvetési időszakban a pénzügyi keretek optimális felhasználásával és a támogatások maximális lehívásának elősegítésével is támogatják Békés vármegye gyarapodását.

(Címlapkép forrása: Balázs Gusztáv)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58