Figyelmeztet az Agrárminisztérium: komoly bírságot kaphat az, aki ezt elmulasztja

Figyelmeztet az Agrárminisztérium: komoly bírságot kaphat az, aki ezt elmulasztja

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium (a továbbiakban: AM) felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét arra, hogy az AM Földügyi és Térinformatikai Főosztálya elrendelte a 2023. évi határszemle ellenőrzések végrehajtását. A határszemle ellenőrzések továbbá kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint a művelési ágak természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A határszemle ellenőrzés elsősorban a termőföld védelméről szóló 2007. CXXIX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján a termőföldeknek a művelési ágaknak megfelelő termeléssel hasznosítására, illetve a termelés folytatása nélkül - a talajvédelmi előírások betartása mellett - a gyomnövények megtelepedésének és terjedésének megakadályozására irányul. A szőlő és ültetvények esetében azonban a tényleges hasznosítás elvárt.  Ellenőrzésre kerül továbbá az ideiglenes és mellékhasznosítási kötelezettség is - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A határszemle ellenőrzések továbbá kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint a művelési ágak természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is. A hasznosítási kötelezettségek elmulasztása, termőföld engedély nélküli igénybevétele földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után. Az agrártámogatást igénylők részére hangsúlyozandó, hogy a támogatás szempontjából a szántó és gyepterületek akkor támogathatók, ha mezőgazdasági termelés hiányában sem áll fenn a terület nagymértékű, súlyos lágyszárú, illetve maradandó fás szárú gyomosodása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?