Most lehull a lepel: így drágult meg kegyetlenül a gazdák élete Magyarországon

Most lehull a lepel: így drágult meg kegyetlenül a gazdák élete Magyarországon

agrarszektor.hu
Elképesztő hónapokat, sőt, éveket tudhat maga mögött az agrárium Európában. A tavaly kitört háború felforgatta az egész szektort, ráadásul a szélsőséges időjárási körülmények csak tovább nehezítették a helyzetet. Mindez pedig meglátszik az árakon és a termelésen is. Az Eurostat által közzétett mezőgazdasági árindexek adatai alapján elmondható, hogy 2023 első negyedévében folyamatosan emelkedtek a mezőgazdasági nyersanyagárak, és egyelőre nem látni, hogy ez egyhamar megfordulna.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022 első negyedéve (2022. első negyedév) és 2023 első negyedéve között a mezőgazdasági termékek uniós átlagára (kibocsátás) összességében jelentősen emelkedett ugyanazon termékkosár esetében (+17%). Ugyanakkor ez visszaesést jelent az előző negyedévhez képest (2021 negyedik negyedéve és 2022 negyedik negyedéve között +26% volt). Ezen a termékkosáron belül különösen erősen emelkedett a tojás (EU-szerte átlagosan +60%), a rizs (+51%), az olajbogyó és a sertés (mindkettő +49%) ára. A tojás általános uniós árnövekedése nemcsak a takarmánygabona hiányát és az Ukrajnából származó gabonaexport csökkenését tükrözte, hanem a madárinfluenza Belgiumban és Hollandiában való felbukkanását is - írja az Eurostat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdálkodók élete is jócskán megdrágult az elmúlt időben, hiszen tulajdonképpen minden - nyersanyag, energia, szállítás, inputanyagok és sok minden más is - megdrágult. Ezen a kosáron belül is tehát jelentős áremelkedés volt tapasztalható a takarmányok (+16%), a vetőmagok és ültetőanyagok (14%), valamint a növényvédő szerek (+12%) esetében. 2022 első negyedéve és 2023 első negyedéve között valamennyi uniós országban nőtt mind a mezőgazdasági kibocsátás, mind a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagára.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdasági kibocsátás átlagárának növekedési üteme Spanyolországban és Portugáliában volt a legnagyobb (+33%), Magyarországon pedig +24%. Az Ibériai-félszigeten 2023-ban bekövetkezett aszály a termelés csökkenéséhez vezetett, ami további lendületet adott az áremelkedésnek. Litvánia volt az egyetlen uniós ország, ahol a mezőgazdasági termelés átlagára csökkent ebben az időszakban (-2%). A beruházásokhoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagárában a legnagyobb mértékű növekedést Magyarországon (+29%), Lengyelországban (+20%) és Szlovákiában (+19%) regisztrálták. A legalacsonyabb növekedési rátát Hollandiában (+1%), Máltán és Luxemburgban (egyaránt +3%) mérték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?