Erre minden gabonatermelőnek figyelni kell: ezen most nagyon sok múlhat

Erre minden gabonatermelőnek figyelni kell: ezen most nagyon sok múlhat

agrarszektor.hu
A háború és annak gazdasági hatásai, az aszály, illetve energiaárak drágulása a mezőgazdaságban új helyzetet eredményeztek a korábbi évtizedben stabilitáshoz es biztonsághoz szokott szántóföldi növénytermesztésben - fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a gabona és olajosmag-termesztők előtt tartott előadásába.

A Nébih Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomására szervezett Országos Kalászos Tanácskozás, Fajta-és Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón az államtitkár előadásában emlékeztetett: a környezet változásai - az ukrán háború gazdasági hatásai, a tavalyi évszázados aszály, a termelés során felhasznált anyagok és energiaárak drágulása - a növénytermesztőket és a gabonapiacot is sokkolta, egyúttal fontos piaci változásokat hozott.

Az addig mezőgazdasági szempontból a mi piacainkon eddig szinte ismeretlen Ukrajna hirtelen mezőgazdasági értelemben velünk versenyző országgá vált. Ez egész Európában piaci zavarokat okozott, amely az árakban, az értékesítési lehetőségekben is megmutatkozott.

Feldman Zsolt kitért arra, hogy 2022 áprilisa óta Ukrajna 50 millió tonna gabonát exportált, ebből 21,8 millió tonna jutott az Európai Unióba. Emellett 20,7 millió tonna olajosnövényt és olajat is értékesített külpiacokon, amelynek fele került uniós országokba. Míg a magukat gabonából teljesen ellátni nem tudó dél- európai országokban jelentős kereslet van a bizonytalan körülmények között termelt és kedvező áru ukrán gabonára, a kelet-európai államokba - köztük Magyarországra - a kiharcolt uniós tiltás miatt szeptember közepéig a főbb gabona-és olajosnövények nem kerülhetnek forgalomba Ukrajnából. A KSH adatai szerint ez év első három hónapjában csaknem 1,4 millió tonna gabonát exportáltunk, vagyis a kereskedelmi forgalom működik.

A gabonatermelőknek üzenve Feldman Zsolt úgy fogalmazott: az üzletkötés, terményeladás előtt tájékozódjanak, legyenek naprakészek, figyeljék a piaci információkat, a kínálat és árak alakulására vonatkozó híreket és ennek ismeretében kezdjenek ártárgyalásba vagy fogadjanak el árajánlatot. A kereskedőktől pedig tisztességes feltételek ajánlását kérte. A piaci és klimatikus viszonyok megváltozása alkalmazkodást igényel mindenkitől, ami érinti a vetésszerkezetet, a fajtahasználatot, a hatékonyságnövelést a jobb területeken és a rosszabb területek alternatív hasznosítását, valamint a közös beszerzési és értékesítési csatornák kialakítását is.

Címlapkép forrása: Vermes Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?