Óriási viharok pusztítottak Magyarországon: brutálisak a károk

Óriási viharok pusztítottak Magyarországon: brutálisak a károk

agrarszektor.hu
Már közel 7 ezer kárbejelentés érkezett a Generali Biztosítóhoz a múlt heti, főként a hétvégi viharok nyomán, a károk értéke megközelítőleg 2 milliárd forint. A bejelentések többségét a villámlás, felhőszakadás, jégeső, illetve beázások okozta károk tették ki, ugyanis nem egy helyen pincéket, utakat árasztott el a víz, és a fakidőlések száma is jelentős volt. A biztosító szerint az elmúlt napok heves esőzései miatt az áradások következtében további károk várhatók.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Míg 2022 nyarán az aszály okozott komoly problémákat országszerte, idén a kiszámíthatatlan időjárás, a heves szélviharok és esőzések jellemzik 2023 nyarának második felét. Szinte minden évben a viharos szél okozza a legtöbb időjárással kapcsolatos kárt, így tavaly is az ilyen jellegű károk 65%-át a szél pusztító ereje okozta. Idén viszonylag békésen telt a nyár első fele a viharok tekintetében, ám az elmúlt napok heves szélviharai és esőzései azt mutatják, hogy az idei nyári szezonban egyre változékonyabb, kiszámíthatatlanabb az időjárás.

A Generali Biztosítóhoz az elmúlt egy hétben közel 7 ezer kárbejelentés érkezett, a károk értéke megközelítőleg 2 milliárd forint. A bejelentések legnagyobb része a hétvége viharaival kapcsolatban érkezett. A viharkárokat a villámlások okozta károk követik, de több száz bejelentés érkezett a felhőszakadás, a jégeső, illetve beázások miatt. Nem egy helyen pincéket, utakat árasztott el a víz, és a fakidőlések száma is jelentős volt.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a heves viharok kapcsán a villámcsapások másodlagos hatása ellen is fontos a védekezés. A villámcsapás elsődleges hatása azt jelenti, hogy közvetlenül a villámcsapás okozza az épület megrongálódását, a másodlagos hatásról pedig akkor lehet beszélni, amikor a villámcsapás következtében az elektronikai készülék meghibásodik, túlfeszültség keletkezik benne. Ez utóbbi eset akkor is bekövetkezhet, ha lakóépülettől néhány méterre csap be a villám. Így érdemes odafigyelni a másodlagos villámcsapások elleni védekezésre: nyaralás előtt kiemelten fontos az otthoni eszközök áramtalanítása. Abban az esetben viszont, amikor hirtelen csap le a vihar, túlfeszültségvédő aljzatokkal és elosztókkal lehet védekezni, amik segítik eszközeink sokkal biztonságosabb használatát.

Az elmúlt napok heves esőzései miatt az áradások is egyre komolyabb problémát okoznak: az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfői közlése szerint a vízügyes szakemberek nagy részét átvezényelték a Mura és a Dráva mellé: közel 100 ember dolgozik 24 órában az említett folyók mellett. Hétfő reggel a Dráván Őrtilosnál megdőlt a valaha volt legmagasabb vízállás, rekord született. Az OVF közlése szerint a Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél hétvégén megközelítette a valaha volt legmagasabb vízállást. Az áradások miatt a biztosító további kárbejelentésekre számít.

Hogyan előzhetők meg a károk?

A szakértők szerint a legfontosabb, hogy az ember rendszeresen tájékozódjon az aktuális időjárásról. Ha erős szél várható, az első dolgunk legyen az, hogy bezárja az ablakokat és védett helyre viszi a szabadban lévő vagyontárgyait, autóval pedig, ha lehet, nem parkol fa alá. Ha vihar is várható, érdemes áramtalanítani az elektromos eszközöket: a villámvédelemmel ellátott elosztók is megoldást jelenthetnek, de fontos szem előtt tartani, hogy egy közeli villámlás még így is kárt tehet az eszközökben a telefon-, internet- vagy tévékábel-csatlakozáson keresztül. Aki kertes házban lakik, mindig tartsa tisztán az épület ereszeit és csatornáit, hogy a lezúduló csapadékot megfelelően el tudják vezetni. Legfontosabb teendők viharkár esetén:

  1. Alaposan körbe kell nézni, hogy hol okozott kárt a vihar!
  2. Fotókat kell készíteni az okozott károkról!
  3. Ha lehet, megszüntetni a balesetveszélyes állapotot! Ha szükséges, szakember segítségét kérve.
  4. Ha van rá mód, meg lehet kezdeni a károk enyhítését, például: ha a vihar megbontotta a tetőt, ideiglenes fóliatakarást használni; ha elöntötte a víz a pincét, ki lehet szivattyúztatni, a félig letört, veszélyes faágakat érdemes levágatni; meg lehet kezdeni az elázott bútorok szárítását; illetve sérült eszközöket biztonságos helyre lehet tenni, hogy szükség esetén bevizsgáltathassa az ember azokat.

Emellett nem csak arra fontos figyelmet fordítani, hogy legyen biztosítás az ingatlanon, de arra is, hogy ne váljon alulbiztosítottá az ember, vagyis lehetőleg évente aktualizálja a biztosítási szerződéseit. Ez különösen ajánlott az ingatlan esetleges fejlesztését, korszerűsítését, ingóságaink gyarapodását követően, hogy megfelelő biztosítási fedezettel rendelkezzen az ember. Az egyre kiszámíthatatlanabb természeti katasztrófák és a folyamatosan emelkedő építőipari költségek ugyanis egyre magasabb átlagos kárkifizetéseket eredményeznek, alulbiztosítottság esetén azonban a kifizetett kárösszeg nem fogja fedezni a javítás, újjáépítés vagy újrabeszerzés költségeit.

Akár már a kárfelmérés napján pénzhez lehet jutni

Ha mégis megtörtént a baj és kár keletkezett, az akár videós kárrendezéssel, egy okostelefon segítségével pár perc alatt rendezhető. Vagyonkároknál 5-7 perc, míg gépjárműkároknál 10-15 perc alatt megtörténhet a felmérés, és amennyiben a videóhívás alapján a kár rendezhető, a kárösszeg utalása is megtörténhet. Az azonnal indított kifizetés tehát már néhány percen belül a bejelentő számláján lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?