Hatalmas a készültség itthon: árhullámok indultak el a nagy esők miatt

Hatalmas a készültség itthon: árhullámok indultak el a nagy esők miatt

MTI
Rekordközeli árhullámokat is hozhat a rendkívüli mennyiségű és kiszámíthatlan augusztusi csapadék a magyarországi folyókon, az elmúlt két napban hullott csapadék már árhullámokat indított el a Dunán, a Rábán, a Murán, a Dráván, a Sajón, a Tarnán és a Zagyva folyón is - közölte az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Mint a közleményben írták, pénteken megkezdte működését a vízügy országos műszaki irányító törzse, mert több igazgatóság munkáját kell összehangolni a következő napokban, mivel több napig, több hullámban kell jelentős csapadékra számítani. A Rába-Répce, a Mura, a Felső-Dráva és a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén már reggelig is jelentős, az előre jelzettet meghaladó mennyiségű eső hullott, ennek hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg a Rába, a Mura és a Zagyva folyókon.

Az igazgatóság közlése szerint az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a következő hat napban a Duna vízrendszerén a Dunán Nagybajcsnál az elsőfokú, a Rábán, a Murán és a Dráván a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható. Budapestnél a tetőzés augusztus 9-én, szerdán este várható 500-550 centiméter körüli vízállással (az elsőfokú riasztást 620 centiméternél rendelnék el.) A Tisza vízrendszerén a Tarnán elsőfokú, a Sajón és a Hernádon a másod-, a Zagyván pedig a harmadfokú árvédelmi készültségi szinteket meghaladó vízszintek kialakulása várható. 

A vízügyi igazgatóság kitért rá: amennyiben az előrejelzésekben szereplő eső ténylegesen lehullik, akkor elsősorban a Rábán, valamint a Dráva vízrendszerén a valaha mért legnagyobb vízállási értékeket is meghaladhatja a tetőzés szintje. Ahol önkormányzati védekezés van, ott a vízügyes szakemberek azonnal rendelkezésre állnak és műszaki segítséget nyújtanak, ha a települési védelemvezetők ezt kérik - tették hozzá. Felhívták a figyelmet, hogy a hidrológiai előrejelzések részben a még le nem hullott csapadék alapján készültek, így a meteorológiai helyzet magas bizonytalansága miatt a hidrológiai előrejelzések jelentős bizonytalansággal terheltek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?