Tiltakoznak a gazdák: traktorokkal vonultak az utcára

Tiltakoznak a gazdák: traktorokkal vonultak az utcára

agrarszektor.hu
Újra az utcára vonultak a szerb gazdák, hiába invitálta őket közleményben a szerb Mezőgazdasági Minisztérium az utolsó pillanatban is tárgyalásokra. A termelők az előrehozott választások kampányidőszakában akarnak követeléseiknek érvényt szerezni, Alekszander Vucic elnöknek tehát hamar döntenie kell a követelések kielégítéséről, ha nem akarja végképp maga ellen fordítani a gazdákat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megtartották hétfőn a tiltakozó megmozdulásaikat, és országszerte felvonultak munkagépeikkel, sőt helyenként az utakat is lezárták a szerb mezőgazdasági termelők, hiába invitálta őket tárgyalásokra a Mezőgazdasági Minisztérium. A gazdák elmondása szerint kilátástalan helyzetük miatt választották a tiltakozásnak ezt a formáját, ami múltkor is bevált. Azt üzenték a minisztériumnak, hogy először teljesítsék a követeléseiket, utána tárgyalóasztalhoz ülhetnek - írja a vg.hu.

A gazdák bejelentették demonstrációikat a Belügyminisztériumnál, aztán Szabadkán a Nagyfény felé vezető utat zárták el, de a mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket az útzár idején is átengedték. A gazdák azt kérik, hogy hasonló bánásmódban részesüljenek, mint a fejlett országokban tevékenykedő társaik. A Földműves Egyesületek Szövetsége a legfőbb szervezője a megmozdulásoknak. Az ernyőszervezet majdnem egységesen döntött az utcai demonstrációk megtartása mellett, hogy érvényt próbáljanak szerezni követeléseiknek.

A 2024-es költségvetésre vonatkozó követeléseik között szerepel, hogy hektáronkénti 35 ezer dináros (112,7 ezer forint) támogatást március 31-ig kifizessék. Emellett 19 dináros (61 forint) tejprémiumot szeretnének literenként, valamint egy százalék kamatozású, támogatott hitellehetőséget az év bármely időszakában - állami garanciával. Szarvasmarhánként 40 ezer dináros (119 ezer forint) támogatást követelnek, és a tejelő tehenek felnevelésére pedig 100 ezer dináros (322 ezer forint) juttatást. A mezőgazdasági nyugdíjbiztosításról szóló cikkelyek megváltoztatását is szeretnék elérni, illetve, a meglévő tartozások kapcsán felmerülő kérdések megoldását is.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/ANA-MPA/Aposztolisz Domalisz

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?