Kilátástalan helyzetbe kerültek a gazdák Magyarországon

Kilátástalan helyzetbe kerültek a gazdák Magyarországon

agrarszektor.hu
Egy probléma van, a kilátástalanság. Mindig voltak hullámvölgyek, de tudtuk, hogy kijövünk belőle. Most ezt látom óriási gondnak, hogy a termelők nem látják azt a bizonyos kiutat - hangzott el a Portfolio Agrárium 2024 Konferencián, Kecskeméten. A gazdálkodóknak eddig is fel volt adva a lecke, most azonban a kilátástalanság és a KAP-on belüli szigorú előírások és adminisztratív terhek tovább növelték a gondokat. Tavaly rekordmértékű agrártámogatáshoz jutottak a hazai agrárpiaci szereplők, de a továbbra is bizonytalan piaci és gazdasági környezetben létfontosságú, hogy a nekik járó támogatási összegekhez az idén is hozzáférhessenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese előadása során elmondta, hogy az előző év az agrártámogatások területén rendkívül kiemelkedő volt. A kifizetések pedig idén sem álltak le, mintegy 141 milliárd kifizetés történt meg március első feléig.

Izgalmas időszakot élünk meg, az előző ciklus zárása nem történt meg, az új ciklus pedig gőzerővel fog megindul. Ez a két ciklus egymásra csúszik, ami egy komoly feladat lesz nekünk is és a termelőknek is.

Mint kiderült, több mint tízezer projekt kapcsán nem került még sor a záró kifizetési igénylés benyújtására. Detre Miklós hangsúlyozta, kiemelten fontos a kifizetési igénylések folyamatos benyújtása és az, hogy ezek megfelelő minőségben érkezzenek be, megfelelő dokumentumokkal. Idén a TMR is kiterjesztésre kerül, sok új ellenőrzési típus jelenik meg, többek között:

  • öntözés,
  • kötelező kaszálás,
  • zöldugar,
  • talajtakarás stb.
Detre MiklósDetre Miklós

Purgai Ferenc, a Talentis Agro Csoport nyugati tagvállalatok vezérigazgatója a konferencián megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetés során elmondta, hogy új gazdasági környezettel szembesültek. Ha az inputanyagok ára nem változik jelentősen, akkor a növénytermesztők nagy százaléka idén nem tud eredményt realizálni. Ha pedig tovább súlyosbodik a helyzet, és egyre több feltételhez kötik uniós szinten is a termelést, nem tesznek megfelelő szabályozást a rendszerbe, akkor mindez az egész gazdatársadalom versenyképességére kedvezőtlenül fog hatni.

Egy probléma van, a kilátástalanság. Mindig voltak hullámvölgyek, de tudtuk, hogy kijövünk belőle. Most ezt látom óriási gondnak, hogy a termelők nem látják azt a bizonyos kiutat. Nem csak a KAP bonyolultsága okoz gondot, hiszen az még egy túlélhető dolog. Nincs kialakult piaci rendszer, ahol tudjuk, hogy holnap el tudjuk adni a termékeinket, a költségvetést sem lehet pontosan meghatározni

- emelte ki Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője.

Vajda PéterVajda Péter

Könnyíteni kell a rendszert

Az Európai Bizottság a közös agrárpolitika (KAP) stratégiai terveiről szóló rendelet egyes feltételeinek célzott felülvizsgálatát javasolja az uniós gazdálkodókra nehezedő adminisztratív terhek enyhítésére. A javaslatok célja, hogy csökkentsék az uniós gazdálkodók ellenőrzési terheit, és nagyobb rugalmasságot biztosítsanak számukra bizonyos környezetvédelmi feltételek betartásához, miközben fenntartják a jelenlegi KAP magas szintű környezetvédelmi és éghajlati ambícióit. 

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az Agrárminisztérium minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most pedig a gazdálkodók is közvetlenül jelezhetik egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak.

Juhász AnikóJuhász Anikó

Magyarország azonnal reagált, amikor 2024 februárjában a széles körű európai gazdatüntetések nyomán, az elmúlt egy év tapasztalatai alapján felmerült a lehetősége a Közös Agrárpolitika 2023-tól alkalmazandó új szabály- és eszközrendszere egyszerűsítésének. Az EU belga elnöksége felé 45 érdemi javaslatot fogalmazott meg hazánk a gazdálkodókra nehezedő szigorú előírások és adminisztratív terhek enyhítése, továbbá a kötelező ellenőrzések csökkentése érdekében.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke kifejtette, hogy 

ha az EU pénzt ad, ellenőrizni szeretné, mire adta oda azt a pénzt. Figyelembe kellene venni, hogy a gazdák termelésre berendezkedett emberek, nem az adminisztráció a fő feladatuk. A falugazdász hálózat viszont jól vizsgázott az elmúlt időkben, egyúttal elképesztően megnőtt a munkájuk is, ami miatt plusz 160 embert kellett felvenni. Ezek a nehézségek pedig gazdálkodói szinten is jelentkeznek. Szokatlan volt az is, hogy a falugazdászokat sok új ember is megkereste, számos úgynevezett tisztázó kérdést tettek fel. Ez is egy jelzés volt, hogy bonyolult az új rendszer.

Győrffy BalázsGyőrffy Balázs

Vajda Péter úgy véli, eljött az az idő, amikor már nem a támogatásoknak kellene szabályozni, hanem a piaci körülményeknek. Fontos lenne a gazdaságossági tényezőket és a klímaváltozást is figyelembe venni, hiszen a gyakorlati megoldások fogják a gazdaságosságot biztosítani. A szakember szerint a támogatások fontosak és kellenek is, de nem ezek fogják a kiutat biztosítani.

Detre Miklós elmondta, tavaly soha nem látott méretű reformhoz kellett igazítani a rendszert, és az jelentette az igazi kihívást.

2023-hoz hasonlóan idén is strukturáltan fogjuk majd az egységes kérelmeket megjelentetni. Kiugró újdonságokra nem számítok benne. Egyúttal együtt örülünk minden olyan döntésnek, ami a gazdák életét könnyíti és egyszerűsíti.

Tarolt ez a támogatás

Az Agro-ökológiai Program (AÖP) a 2023-tól induló Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv által meghatározott I. pilléres támogatási keretrendszer talán legfontosabb új támogatási eleme volt. Ezzel kapcsolatban Vajda Péter kifejtette, hogy a gazdálkodóknak a menüpontos rendszer nagy segítség volt. Maga a program, a kiírása és a menüpontjai is termelőbarátok, ami szintén nagyon fontos. 

Azt gondolom, hogy könnyen teljesíthető és adminisztrálható támogatási forma a lehetőségekhez képest. Az ellenőrzések is rendben voltak, amikről én hallottam. Ráadásul segített, hogy valóban környezettudatosabb termelés kezdődhessen meg itthon.

Purgai FerencPurgai Ferenc

Mindezzel Purgai Ferenc is egyetértett. Hozzátette, kellő rugalmasság is volt benne, az itt elérhető támogatási összegeket okszerű gazdálkodás mellett, minimális túlvállalással lehetett is teljesíteni.  

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?