Rengeteg pénzt kapnak a magyar gazdák: erre költhetik a milliárdokat

Rengeteg pénzt kapnak a magyar gazdák: erre költhetik a milliárdokat

agrarszektor.hu
A baromfiágazat a legversenyképesebb és egyben a legnagyobb koncentrációval rendelkező állattenyésztő ágazat hazánkban. Hozzájárul a külkereskedelmi mérleg javításához, hiszen a baromfihús adja a húsfélék exportárbevételének több mint felét - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Kaskantyún, a Kunság Baromfi Kft. jércenevelő baromfitelepének átadásán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető emlékeztetett, a magyar nemzetgazdaság sikeressége múlik az agráriumon, éppen ezért bírnak ekkora erővel a hasonló alkalmak. Minden válságra ugyanis a megoldás, a beruházás, a fejlesztés és a pályázati lehetőségek kiaknázása. A legmodernebb technológiák alkalmazásával pedig a legnagyobb kihívásokra is megtaláljuk a választ. Nagy István emlékeztetett, a Vidékfejlesztési Program keretei között 2021-ben indult el hazánk legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztési programja. Ennek jegyében 2021-ben és 2022-ben mintegy 1500 milliárd forint forráskerettel hirdettek meg új felhívásokat - írja az AM.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás, az állattenyésztés valamennyi ágazata számára támogatási lehetőséget kínált építkezésre, eszköz- és gépbeszerzésre, az energiafelhasználás csökkentését célzó korszerűsítésekre, sőt akár új állattartó telepek komplex kialakítására is. Hozzátette, 2021-ben hirdették meg az állattartó telepek megújítását támogató felhívást is, amely a kisebb állattartó telepek beruházásaihoz nyújtott segítséget. A támogatott kérelmek száma a két felhívás keretében összességében meghaladta a kétezret, a forráslekötés összege pedig 428 milliárd forint volt - fejtette ki a miniszter. Nagy István beszédében kitért arra is, a Kunság Baromfi Kft. is az állattartó telepek megújítását támogató felhívásra adott be támogatási kérelmet, és a 4,5 milliárd forintot meghaladó értékű fejlesztése megvalósításához el is nyert 2,25 milliárd forintnyi támogatást.

Hozzátette, a két fejlesztési helyszín egyikén két új, teljesen egyforma, 1421 négyzetméter alapterületű nevelőistállót építettek fel, a hozzájuk tartozó 44 négyzetméteres szociális helyiséggel. Az istálló egyben a legkorszerűbb energiatakarékos szellőzéssel van felszerelve, fűtésének gázfogyasztása pedig 70 százaléka a hagyományos fűtőtestekének. A helyszínen brojlercsirkét is nevelnek, megcélozva az „ipari” és a szabadtartásos csirke közti piaci rést. A társaság évente mintegy 360 ezer brojlercsirkét tud eladásra felnevelni. A két ól megtöltése után itt 150 ezer tojótyúk lesz, napi minimum 135 ezer tojást termelve. A létesítményre egy olyan referencia üzemként kell tekintenünk, amely hazánkban valósult meg először Európában, ez egy olyan modern technológia, amely a legmagasabb állatjóléti követelményeknek felel meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István kiemelte, a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházások támogatása a továbbiakban is kulcsfontosságú lesz, 2027-ig ugyanis újabb óriási összeg, 5376 milliárd forint áll rendelkezésre a KAP Stratégiai Terv teljes forráskereteként. Ebből csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás a vidékfejlesztés céljait szolgálja. A 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást ugyanis a magyar kormány 2300 milliárd forinttal egészíti ki. Ez az összeg, kézzelfogható eszközt jelent a magyar minőségi élelmiszer-termelés exporterejének fokozásához, a hazai vidékfejlesztési célok megvalósításához, valamint az uniós zöld elvárások egyidejű teljesítéséhez is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06