2016. december 10. szombat Judit

Hírek - Agrár-vidék

Diplomahamisítási ügy: 166 feljelentést tettek

Összesen 166 esetben tett rendőrségi feljelentést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), mert a fiatal gazdák induló támogatására kiírt tavalyi miniszterelnökségi vidékfejlesztési pályázaton agrárvégzettségük igazolására többen hamis dokumentumokat nyújtottak be. A Miniszterelnökség az új Vidékfejlesztési Programban várhatóan az idén szeptemberben tesz közzé ismét pályázati felhívást a fiatal gazdák számára, de szigorítja a támogatási feltételeket.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

170 oktatási intézménytől kért belföldi jogsegély keretében okirat-igazolásokat tavaly az MVH amiatt, mert többen hamis dokumentumokat – diplomákat – nyújtottak be a fiatal gazdák induló támogatására kiírt 2015-ös miniszterelnökségi vidékfejlesztési pályázaton – mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke az Agrya – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének pénteki konferenciáján. A gyanús esetek száma folyamatosan nőtt az elmúlt hónapokban, és az elnök tájékoztatása szerint a hivatal összesen 166 esetben tett rendőrségi feljelentést. A Miniszterelnökség korábban azt közölte, hogy a pályázatra 6943-an nyújtottak be kérelmet.

Sok jogcímnél 10 százalékos többlettámogatás jár
Plusz 10 százalékos többlettámogatást kaphatnak a fiatal gazdák a Vidékfejlesztési Program legtöbb beruházási támogatási jogcíménél a 40-50 százalékos általános támogatásintenzitáson felül. Ez a helyzet a már megjelent kertészeti és tárgyatároló-építési pályázatokon, és hasonlóan plusz 10 százalékos támogatás jár majd az állattartó telepek korszerűsítésére és a kisméretű terményszárítókra vonatkozó, ezután megjelenő felhívásoknál is. Kivételt képeznek ugyanakkor az élelmiszeripari (borászati) beruházások, mivel ezeknél uniós előírások miatt nem lehet a fiatal gazdáknak 10 százalékos többlettámogatást nyújtani. Több más jogcímhez – így például az agrár-innovációs projektekhez vagy a vízgazdálkodási fejlesztésekhez – viszont szintén adható a 10 százalékos plusz, míg például az állatjóléti tejtámogatásoknál és a minőségbiztosítási rendszerek támogatásánál többletpontokat kaphatnak a fiatal termelők.


A kormány határozata szerint a Miniszterelnökség az új Vidékfejlesztési Programban (VP) várhatóan idén szeptemberben ír ki új felhívást 18-40 év közötti, mezőgazdasági szakismerettel bíró fiatal gazdák számára, akik összesen 37,73 milliárd forintra pályázhatnak. Egy-egy igénylő továbbra is 40 ezer eurós – több mint 12 millió forintos – támogatást nyerhet, de a tárca szigorítja az igénybe vételi feltételeket. Eddig például a pályázat benyújtásakor a mezőgazdasági tevékenységet nem kellett igazolni, az idei felhívásnál viszont – például egy haszonbérleti szerződéssel – a fiatal gazdáknak bizonyítaniuk kell majd, hogy már elindították agrárvállalkozásukat. Ezzel összefüggésben dokumentálniuk kell, hogy a támogatási kérelem benyújtása előtti hat hónapban mezőgazdasági egyéni vállalkozói regisztrációt kezdeményeztek. Ezen túlmenően pedig azt is vállalniuk kell, hogy negyedik év elejére főállású agrárvállalkozóvá válnak.

E változtatások azt célozzák, hogy a fiatal gazdák induló támogatását azok igényeljék, akik valóban élethivatásszerű mezőgazdasági tevékenységet akarnak folytatni – hangsúlyozta Gyuricza Csaba. Pályázatot egyébként az egyéni vállalkozóként először induló, 18-40 éves természetes személyek mellett olyan jogi személyek is benyújthatnak majd, amelyek kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője 18-40 év közötti, agrárszakismerettel bíró természetes személy. A támogatás elnyerésének feltétele lesz, hogy a vállalkozások úgynevezett standard termelési értéke 6000-25000 euró között legyen.


 

Címlapon, most

Ez már nem piszkos és olajos szakma - Jönnek az agrárrobotok

Ismerje meg a hazai agrárium nagyágyúit!

Újra itt a lista: tudjon meg mindent a magyar agrobiznisz csúcsvezetőiről, topmenedzsereiről és nagyvállalkozóiról.

Európai Bíróságra megy a magyar földvita - A tárca nem érti

Továbbra is áll a bál Kishantos miatt.

Jövőre is öntözne? - Fizetni kell a felhasznált víz után

Meghatározott kontingenshatárok felett.

Ez tényleg rekordév: szenzációs eredményekről számolt be a KSH

A növénytermelés jobban, az állattenyésztés kevésbé járult hozzá a növekedéshez.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ