Szójatechnológia a Phylazonit NG termékeire alapozva

Szójatechnológia a Phylazonit NG termékeire alapozva (x)

PR
A szója éghajlatra, hőmérsékletre és csapadékra igényes fehérjenövény, ebből kifolyólag jövedelmező termést jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag, középkötött talajokon várhatunk.

A szója szimbionta kapcsolatot képes létesíteni egyes speciális nitrogénkötő baktériumokkal (legfőképpen a Bradyrhizobium japonicum fajjal), amelyekkel közösen ún. gümőt képeznek a gyökereken. E gümők szerepe a légköri N megkötése, amely nitrogénforrás a növény szükségletének 20–70%-át fedezi. A folyékony oltóanyagokat a vetéssel egy időben kell a mag közelébe kijuttatni, így erőteljesebb gümőképződés és hatékonyabb nitrogénfixálás érhető el.

1. Tápanyagfelvétel-fokozás és gyökérvédelem

A Phylazonit Szója NG-ben lévő baktériumtörzseket úgy állítottuk össze, hogy a magas nitrogénkötő képességű gümők képződésén túl olyan törzsek is szerepet kapjanak, melyek jelenléte támogatja a gyökeresedést, a kezdeti fejlődést, valamint – a hormontermelésük révén – a magasabb első emelettel rendelkező növények képződését. Kísérletek tanúsága szerint, a vetéssel egy menetben, 15–20 l/ha dózisban kijuttatott készítményünk 10–15 százalékkal növeli a hozamot, a fehérjetartalom pedig 3,5–4 százalékkal nőhet az oltás hatására.

A szója termesztéstechnológiájában a Phylazonit Rizo NG készítményünk speciális baktériumtörzseinek köszönhetően, a növény fejlődésének támogatása mellett, a Sclerotinia, valamint a Macrophomina elleni gyökérvédelemben jut szerephez.

A szója betegségei között találjuk ugyanis a nagy gazdanövénykörrel rendelkező, talajból fertőző Macrophomina phaseolina gombát, melynek kedvez a magas hőmérséklet (30–35 °C) és alacsony talajnedvesség. Ezek visszaszorításában segítségünkre lehet termékünk, melynek használatát 15–20 l/ha dózisban ajánljuk.

Lehetőségünk van a technológiába Trichoderma gombát tartalmazó mikrobiológiai készítményt is beilleszteni. Új termékünk a Phylazonit TrichON Trichoderma asperellum törzse hatékonyan veszi fel a harcot a Sclerotinia kórokozójával. Kijuttathatjuk a terméket vetéssel egy menetben (100 g/ha dózisban), vagy a növényállomány kezelésére is 20 g/ha dózisban, a 3.–5. hármas levél kifejlődésekor.

2. Növénykondicionálás

A szója gyomirtása a termesztéstechnológia kulcseleme. Elgyomosodott szójaállományban nem várhatunk kimagasló terméseredményt. A posztemergens gyomirtás hatására ugyanakkor jelentős stressz éri az állományt, mely visszavetheti azt a fejlődésben. Az Energia Humin készítményben található fulvosav a növényi életfolyamatokra is jelentős hatással van: a sejtek anyagcsere-folyamatait fokozza, kelatizál bizonyos tápelemeket, így segíti azok bejutását a növényi sejtekbe, erősíti az immunrendszert, a mikroelem-tartalmánál fogva (Zn, Mo, Cu, Mn, B, Fe) pedig fontos élettani folyamatokban is segítséget nyújt a növénynek, kiemelve például a nitrogénfixálás kémiai folyamatának elősegítését. A termék használatát 1. pár leveles stádiumtól 4 nóduszos fejlettségig, 4-5 l/ha dózisban javasoljuk.

A hüvelynövekedés időszakában kijuttatott nitrogén, kén és mikroelemek hatására a szójabab beltartalmi értékei is jelentősen növekedhetnek. A nitrogén felvétele a virágzás kezdetétől a teljes hüvelyképzésig nagyon intenzív. A második lombtrágyakezelést az Energia Plusz készítményünkkel javasoljuk 4 nóduszos állapottól a virágzás kezdetéig, majd a virágzás végétől a szemtelítődés kezdetéig, 20–30 l/ha dózisban.

A magas hatóanyag-tartalom és a széles körű (N, Mg, S, B, Zn, Fe, Mo, Mn, Cu) tápelem-összetétel biztosítja a növény tápanyagigényét a vegetáció alatt. E lombtrágyakezelés különösen indokolttá válhat hüvelykötés időszakában, illetve ha kiemelkedő termésszintet várunk, vagy ha az alacsony talaj-pH miatt a tápanyag-felszívódás zavarával kell számolnunk.

Új termékünk Energia LignoMikromix néven ez évtől elérhetővé válik szójatermesztők részére is. Lignoszulfonáttal komplexált magas cink-, réz-, mangán-, molibdéntartalmú lombtrágyánk speciálisan a szója molibdénigény kielégítésére javallott (magas P-szintnél felvételi zavar), mely a gümőképződést támogatja leginkább, valamint a növény molibdénigényének kielégítését is szolgálja. Javasolt dózisa 2 liter/ha.

3.Talajszerkezet-javítás, lebontás és humifikáció

A Phylazonit Tarlóbontó NG készítményünk segítségével a szója egyedülállóan magas N-tartalmú gyökér- és szármaradványainak irányított lebontását támogatjuk, így a talaj tápanyagkészletét növeljük és tesszük elérhetővé az utóvetemény számára. Javasolt dózisa 10–15 l/ha.

Phylazonit TrichON tarlóbontó új mikrobiológiai készítményünk Trichoderma asperellum gombatörzse kiváló cellulózbontó képességénél fogva a szerves anyag bontását végzi, valamint a kórokozó gomba fajok (pl. Aspergillus, Fusarium, Sclerotinia) visszaszorításában is segítségünkre van azok áttelelő képleteinek és életterének elbontásával. Tarlóra, levél- és szármaradványokra kipermetezve, majd a talajba forgatva, vagy a tarlóhántással egy menetben a talajfelszínre permetezve dózisa csupán 50 g/ha.

Talajkondicionáló Energia Soil termékünk, huminsav és fulvosav tartalmával, a növényi életfolyamatok támogatásában játszik fontos szerepet, míg a készítmény mikroelemei a szimbionta kapcsolat kialakítását, a gümősödést, a növény tápanyagigényének kielégítését hivatottak segíteni. A készítmény kijuttatása 5–10 l/ha dózisban, vetés előtt, vagy vetéssel egy időben ajánlott.

További információkért keresse a tanácsadóinkat.

phylazonit.hu
Facebook
Instagram

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?