Sok a disznó, elfogyott a pénz - Ezért kap mindenki kevesebbet

agrarszektor.hu
Kimerült az igényekhez képest a sertéstermelők állatjóléti támogatására szolgáló, 8,5 milliárd forintos tavalyi pénzügyi keret, ezért a gazdálkodók az elmúlt év negyedik negyedévére jóval kevesebb forrást kaphatnak a korábbiaknál. A csökkenő támogatás sok termelőt érzékenyen érint, mert a felvásárlási árak - elsősorban az orosz embargó miatt - időközben 15-20 százalékkal estek. Egy-egy sertéstartónak a negyedik negyedévre azért is jutott kevesebb pénz, mert a támogatási igények nőttek. Ehhez hozzájárulhatott, hogy az élősertésekre és a félsertésekre bevezetett, ötszázalékos áfa hatására fehéredett a piac, így a termelők több legális hízóra kértek támogatást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Meglepetéssel tapasztalták a sertéstermelők, hogy az elmúlt év utolsó negyedéve után jóval kevesebb úgynevezett állatjóléti támogatást kaptak, mint az azt megelőző háromban. Az első három negyedévre járó összeget még tavaly igénybe vehették, míg a 2014 negyedik negyedévére eső pénzt ez év január 31-ig kérhették. A negyedik negyedéves kifizetéseket április 8-án indította el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), amely a kiutalásokat április végéig várhatóan be is fejezi.

Az állatjóléti támogatások lényege, hogy azokat a sertéstermelők akkor vehetik igénybe, ha hízóik tartásakor bizonyos pluszkövetelményeket teljesítenek. Ma e pénzek számítanak a sertésszektor legjelentősebb támogatásának, amelyet az agrártárca - negyedéves bontásban - nemzeti büdzséből fizet. Az e célra elkülönített tavalyi keretösszeg 8,5 milliárd forint volt.

Az MVH az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy sertéságazati állatjóléti támogatásként az elmúlt év első negyedévére 2,222 milliárd, a másodikra 2,360 milliárd, a harmadikra 2,413 milliárd forintot fizetett ki. Ez együttvéve mintegy 7 milliárd forint kiutalását jelentette, így a negyedik negyedévre mindössze 1,5 milliárd forint maradt.

Mivel a jogos igények meghaladták a megmaradt keretet, a negyedik negyedévben a kérelmeknél arányos csökkentést (visszaosztást) kellett alkalmazni - közölte az MVH. Ez azt jelentette, hogy a sertéstartók összességében az első háromnegyedévben felvett támogatások 62-67 százalékához juthattak hozzá, egy-egy igénylőre pedig - információnk szerint - a tavalyi negyedéves kifizetések 57-60 százaléka jutott. A támogatáscsökkenés sok termelőt nem csak váratlanul, hanem érzékenyen is érintett, mivel időközben a hazai felvásárlási árak 15-20 százalékkal estek. Ennek elsődleges oka, hogy az orosz embargó hatására az unióban "húshegyek halmozódtak fel", amelyek a sertésárakat is lenyomták.

Az utolsó negyedéves visszaosztási kényszer azt jelentette, hogy az agrártárca előzetesen alulbecsülte a várható igényeket. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, mivel azt is kifejezi, hogy a gazdálkodók az előzetesen becsültnél több hízóra kértek támogatást, vagyis az állatállomány bővült. A piaci szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) is azt tapasztalta, hogy a támogatási igények tavalyi 5-10 százalékkal nőttek - mondta az agrárszektor.hu-nak Menczel Lászlóné, a VHT titkára.

Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy tényleges sertéslétszám-növekedésről vagy az ágazat kifehéredéséről van-e szó. Utóbbi esetben ugyanis inkább azt kellene feltételezni, hogy valójában nem a hízók száma nőtt, hanem csupán több olyan sertés került be a legális kereskedelmi forgalomba, amely után támogatást lehetett igényelni.

A legális szféra bővüléséhez hozzájárulhatott, hogy a kormány 2014 januárjától 5 százalékos áfát léptetett életbe az élő sertésekre (és a félsertésekre). Ennek nyomán pedig a termékpálya e szegmensében már nem érte meg elcsalni az áfát, így a sertéskereskedelemben a feketegazdaság aránya jelentősen csökkent, sőt egyes vélemények szerint az illegális értékesítés áfacsalási szempontból meg is szűnt.

A tenyészkocáknál is több az igény, mint a pénz
Új jogcímként az idén állatjóléti támogatás lép életbe a tenyészkocákra is. A sertéstartók összesen 8,6 milliárd forint nemzeti támogatást kaphatnak a 8,5 milliárd forintos eddigi állatjóléti forráson felül, vagyis az összes sertéságazati állatjóléti támogatás több mint 17 milliárdra bővül 2015-ben. Az MVH az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy a termelők az MVH-hoz március 31-éig nyújthatták be tenyészkocáik utáni kérelmeiket. A hivatalhoz összesen 857 gazdálkodói kérelem érkezett, a megjelölt forrásigény pedig 9,46 milliárd forintot tett ki. Mivel ez meghaladja a 8,6 milliárd forintos keretet, a termelőnként összeg meghatározásához várhatóan itt is arányos visszaosztásra lesz szükség.

 

E kedvező folyamatot "lovagolná meg" a kormány azzal, hogy 2016-től 27 százalék helyett 5 százalékos áfát léptetne élet a sertés tőkehúsra is. Így az adómérséklést már a fogyasztók is érzékelhetnék, ha a kereskedők a bolti árakban továbbadnák a csökkentést. A kormány azonban az adót egyoldalúan változtatná meg, így általa is elismert módon hátrányos helyzetbe hozná a sertéshúsok helyettesítő termékének számító baromfihúsok piacát, ahol továbbra is 27 százalékos áfa maradna érvényben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?