Ez a vírus megállíthatatlan? - Újabb váratlan megbetegedés

agrarszektor.hu
Kéknyelv-betegség vírusával fertőzött szarvasmarhát találtak a Somogy megyei Hajmáson. A telep körüli 20 kilométeres körben a hatóság 30 napos megfigyelési zárlatot rendel el, valamint módosította a megfigyelési- és védőkörzetet. A múlt héten Tolna megyében tört ki a betegség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A most felderített, Somogy megyei újabb esetben egy állat bizonyult fertőzöttnek egy hajmási szarvasmarha-állományban. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a múlt héten Tolna megyében tört ki a betegség. A Somogy megyei megbetegedést is a vírus úgynevezett 4-es szerotípusa okozta.

A betegség megjelenése miatt a hatóság módosította az érvényben lévő megfigyelési- és védőkörzetet. A 2015. szeptember 10-én elrendelt intézkedések változatlanul érvényesek, azokat az új kitörés körüli 20 kilométeres körben elhelyezkedő, fogékony állatokat tartó telepeknél is alkalmazni kell - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az állategészségügyi hatóság a kitörések körüli 20 km-es sugarú körben lévő gazdaságokban található valamennyi fogékony állatnál elvégzi a rovarirtó szerrel történő kezelést és a védőoltásban még nem részesült egyedek vakcinázását. Az ezeken kívül eső területeken a vakcinázás nem kötelező, hanem önkéntes alapon kérhető az állományokat ellátó állatorvosától. Ez esetben a védőoltás alapvetően az állattartó költségére történik, aki állami támogatást is igénybe vehet.

A Nébih a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztató anyagot is készített a gazdáknak. A kiadványt tíz ezer példányban a következő hetekben juttatják el állattartókhoz, elsőként az érintett megyékben. A tájékoztató elérhető és letölthető a hivatal honlapjáról is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?