Menekülnek a feketézők: hatalmas sertéstelepek zárnak be

agrarszektor.hu
Több ezres létszámú, feketén hizlaló és értékesítő sertéstelepeket számolhatnak fel annak hatására, hogy az áfa folyamatosan csökken a sertésszektorban. Januártól a sertés tőkehús áfája mérséklődik 27 százalékról 5 százalékra, amelytől Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a fogyasztói árak csökkenését is várja, és ezt a kormány szigorú ellenőrzésekkel akarja kikényszeríteni. Ugyanakkor továbbra is folyik az ágazati vita arról, hogy a sertéslétszám utóbbi időszakban kimutatott növekedése mögött tényleges állomány-bővülés húzódik-e meg, vagy csak több hízó kerül a statisztikákba az ágazat kifehéredése miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tudnak olyan, több ezer sertést feketén hizlaló és értékesítő telepekről, amelyeket az áfacsökkentések hatására felszámolnak - jelentette ki Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős kormánybiztosa. Az MTI szerint úgy fogalmazott: nem minden gazdasági szereplő örül annak, hogy tovább akarják fehéríteni a gazdaságot, mivel több tízmilliárd forint cserél gazdát feketén a sertéságazatban. Az áfa-csökkentések és egyéb intézkedések miatt azonban csak azoknak lesz érdemes gazdálkodni, akik átláthatóan termelnek, és a vágóhidaknak sem lesz érdeke feketén vásárolni, 5 százalékos áfa mellett ugyanis már érdemes mindent átláthatóan végezni - vélte a kormánybiztos.

MTI-fotó: Rosta Tibor

A kormány a feketegazdaság kifehérítése érdekében 2014-ben az élősertésnél és félsertésnél vezetett be 5 százalékos áfát, amelyet 2016. január 1-jén a tőkehúsra is kiterjesztenek. Ennek következtében Horváth István szerint 16-18 százalékos árcsökkenésnek kell bekövetkeznie a tőkehúsnál, amelynek a családoknál kell maradnia, ezért komoly ellenőrzéseket hajtanak majd végre. Az agrárszektor.hu-nak adott közelmúltbeli interjújában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is úgy foglalt állást, hogy az újabb áfacsökkentés hatására januártól olcsóbb lesz a sertéshús a hazai piacon.

Az eddigi intézkedések nyomán az utóbbi időszakban 15-20 százalékkal nőtt a 2013-ra 3 millió alá csökkent sertésszám - közölte Horvát István. Ágazati berkekben ugyanakkor továbbra is megoszlanak a vélemények arról, hogy tényleges állomány-bővülésről van-e szó. Többen ugyanis úgy vélik, hogy a kimutatott, 3 millió darabot ismét meghaladó létszámemelkedésben az játszik döntő szerepet, hogy több sertés kerül be a statisztikákba az ágazat kifehéredése miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?