Dühös petíció Lázárnak: tartóztassák le az összes áfacsalót

agrarszektor.hu
Tartóztassák le azokat a tejágazati szereplőket, akik áfacsalással értékesítik a tejtermékeket a magyar piacon - követelik az újabb demonstrációra készülő tejtermelők abban a petícióban, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek címeznek. A petíciót május 23-án kívánják átadni. A gazdálkodók kifogásolják, hogy a kormány 2017-től úgy csökkentené a tejáfát, hogy az továbbra is kedvezne az áfacsalásoknak, miközben likviditási gondot okozna a tejtermelőknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Petíció átadására készülnek május 23-án a tejtermelők, akik újabb demonstrációjukon teheneket hajtanak a Lázár János vezette Miniszterelnökség budapesti székháza elé. A petícióban azt követelik majd, hogy a kormány nyilatkozzon arról, fenn kívánja-e tartani a magyarországi nyerstej-termelést, illetve miért nem veszi figyelembe az ágazatai szakmaközi szervezet és az agrárkamara egységes szakmai javaslatait.

A termelők többek között azért elégedetlenek, mert a kormány 2017-től úgy csökkentené a mai 18 százalékról 5 százalékra a tejáfát, hogy az adóváltoztatás csak a friss tejekre terjedne ki. Az áfamérséklés így nem vonatkozna például a tejforgalom nagy részét képviselő, sokszor importból származó UHT-tejekre, amelyek az áfacsalások "melegágyát képezik". Érintené ugyanakkor a termelők által értékesített nyerstejet, ami miatt viszont likviditási gondokat idézne elő, mivel az állattartók a megtermelt tejet a jelenlegi 18 százalék helyett 5 százalékos kulccsal adhatnák el, miközben a gazdálkodáshoz felhasznált alapanyagokat továbbra is 27 százalékos áfával kellene beszerezniük.

A termelők szerint a hosszú ideje veszteséget okozó hazai tejfelvásárlási árak a külföldről beáramló tej- és tejtermékdömping miatt csökkennek erőteljesebben, mint más EU-tagállamokban. A sokszor áfacsalással, gyanúsan olcsón boltokba jutó importot pedig a 18 százalékos áfa gerjeszti, mivel a szabályozás kijátszása jelentős haszonnal kecsegtet.

A gazdálkodók a petícióban a visszaélések ellen sokkal komolyabb kormányzati és hatósági fellépést sürgetnek. Így például azt követelik, hogy szigorítsák az ellenőrzéseket és "látványos letartóztatásokkal" is lépjenek fel az áfacsalók ellen.

A tejtermelők ezeket a követeléseket fogalmazták meg petíciójukban
- nyilatkozzon a kormány a tejágazat jövőjéről
- változtassák meg az áfabesorolást
- szigorúbb ellenőrzések, letartóztatások
- finanszírozási problémák csökkentése
- azonnali egyeztetések a kiskereskedelmi láncokkal
- határozottabb fellépés Brüsszelben és a visegrádi együttműködésben

A petíció teljes szövege itt olvasható el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?