Döbbenetes trend: transznemű és a hermafrodita halak árasztják el a folyókat

agrarszektor.hu
Az édesvízi hím halak egyötöde transzneművé válik a szennyvizekbe került vegyi anyagok miatt. A legnagyobb kárt a fogamzásgátlókban lévő hatóanyagok okozzák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szennyvizek által a folyókba kerülő vegyi anyagok, köztük a fogamzásgátlók, a tisztítószerek, a műanyagok és kozmetikumok melléktermékei a felelősök azért, hogy az édesvízi hím halak egyötöde transzneművé válik.

A halak nőies jellemzőkkel bírnak, és még petét is érlelnek.

Néhányuk spermája alacsony minőségű, így ezek a halak kevésbé agresszívek és kevésbé versengő magatartásúak, ami azt jelenti, hogy szaporodásuk kevésbé sikeres - derült ki az Exeteri Egyetem tanulmányából.

A transznemű, és a hermafrodita halak jóval érzékenyebbek a szennyvizekbe kerülő vegyi anyagokra, ha újabb szennyeződés éri őket. Kimutatták, hogy néhány ilyen vegyi anyagnak az eddig véltnél jóval szélesebb körű a hatása, és az ösztrogén például hatással van a halak szívbillentyűjére is - mondta Charles Tyler, az Exeteri Egyetem professzora.

A vizsgálatok 50 helyszínen kimutatták, hogy az édesvízi halak 20 százalékának, mint például a pirosszemű kelének, női jellegzetességei vannak. A szakemberek a szennyvízkezelőkből származó több mint 200 vegyi anyag esetében ösztrogénszerű hatást találtak, valamint antidepresszánsok hatását mutatták ki, amelyek megváltoztatják a halak természetes magatartását. Számos más vegyi anyag, amely szennyvízkezelés után kerül a folyókba, hatással lehet a halakra. Ilyenek például az antidepresszánsok hatóanyagai, amelyek csökkentik néhány falfaj természetes félénkségét, köztük azt, ahogyan a ragadozókra reagálnak - tette hozzá Tyler professzor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?