Csúcsra járatta a baromfiárakat a madárinfluenza

MTI
Lecsengett a madárinfluenza hatása a baromfipiacon, utolsóként a japánok fogják feloldozni a Magyarországgal szembeni korlátozásokat augusztusban. A járvány egyetlen pozitív hozadéka, hogy az árak most akár 20-30 százalékkal magasabban vannak Európában, mint tavaly nyáron.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lényegében újra csúcskapacitáson működik az orosházi Pannon Fine Food Kft. Május közepe óta hetente 25-30 ezer darab hízott vízi szárnyast vágnak, amely csaknem eléri a 30-32 ezer darabos maximális kapacitást. Ebből körülbelül hatezer darab a liba, a többi kacsa - nyilatkozta Nyeste Lajos, a cég ügyvezetője az MTI-nek.

A madárinfluenza miatt januárban csak heti 4 ezer állatot dolgoztak fel, februárban heti két napra 8-10 ezer darab víziszárnyas levágása jutott. Az Európa több országát sújtó járvány következményeként viszont jelenleg magasak az árak, francia viszonylatban 20-30 százalékkal is nagyobb a tavaly nyári szinthez képest - mondta Nyeste Lajos, aki középhosszú távon, a kínálat felfutásával a keresleti árak csökkenésére számít.

Kedvező esetben augusztusban a japánok is feloldják a korlátozást. Oda éves szinten 160-180 tonna áru, főként kacsamáj és -mell, kisebb volumenben libamáj kerül.

A cég számára szerencsés fordulat volt, hogy május elején Kanada elsőként Békés megyével szemben oldotta fel a madárinfluenza miatt elrendelt importkorlátozást. Oda éves szinten körülbelül 60 tonna szárnyast szállítanak, főként kacsacombot. Április végén ismét megnyílt a hongkongi piac is, amely főként a nagyméretű májat, nyelvet, szárnyat, libalábat igényli, oda is szállítanak egy-két havonta körülbelül 20 tonnát. Ezek a mennyiségek nagyságrendileg azonosak a tavalyi exportmennyiséggel - emelte ki az ügyvezető.

A szárnyasok egy részét, az összes termék értékének körülbelül 20 százalékát a hazai piacon értékesítik, áruházláncoknak és éttermeknek. Itthon főleg a kacsamájat, valamint a combot, far-hátat és a szárnytövet keresik. A fő külföldi felvevőpiacuk a kacsa- és libamáj esetén Franciaország és Belgium, a libahús esetén Németország.

A szárnyasállomány pótlása folyamatos, ha még 25-30 munkavállalót fel tudnánk venni a jelenlegi 190 dolgozó mellé, el tudnánk érni a teljes kapacitást - mondta Nyeste Lajos. Jelenleg heti négyszer vágnak és darabolnak, péntekenként pedig csomagolnak.

A száz százalékban magyar tulajdonú Pannon Fine Food Kft. 2014 októberében hozta létre Orosházán a vágóüzemét. Fő tulajdonosai a Green Divízió Kft., a Mafarm Kft., az Integrál-Hat Kft. és az EFS Europe Food Service Kft., amelyek közül az első három a teljes magyar hízott baromfitermelés (körülbelül 5 millió kacsa és 2 millió liba) közel felét adják. A Pannon Fine Food 2015-ben 3,2 milliárd forintos árbevétel mellett 1,8 milliós adózott eredményt ért el. 2016-ban az árbevétel 4,4 milliárd forintra, a nyereség 201 millióra nőtt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?