Teljes tüzet nyitnak az illegális horgászatra

MTI
Közel félmilliárd forint állami támogatásra pályázhattak idén a halőr szolgálatok a mindennapi munkájukhoz szükséges új eszközök vásárlására. A cél az illegális horgászat elleni hatékonyabb védekezés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csaknem 470 millió forintos támogatást kaptak idén a halőr szolgálatok. Az ebből vásárolt terepjárókat, vízi járműveket és egyéb eszközöket (például hő- és vadkamerákat, éjjellátó és fényképezőgépeket) Agárdon vehették át a szervezetek. A támogatási program folytatódik, még az idén újabb 100 millió forint összegű forrást nyújt át az agrártárca a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) részére.

Magyarország állami tulajdonú természetes vizein a 2013. évi halgazdálkodási törvény óta megszűnt a kereskedelmi célú halászat, csak horgászni lehet. A MOHOSZ elnöke, Szűcs Lajos tájékoztatása szerint Magyarországon mintegy 400 ezer nyilvántartott horgász van, ezzel a 28 területi szövetséget, mintegy 1200 horgászegyesületet tömörítő MOHOSZ jelenleg az ország legnagyobb civil szervezete. A MOHOSZ-nak nagy felelőssége van abban, hogy meggátolja az illegális horgászatot, a kormány ezért támogatja a halászati őrök munkáját.

A halőri munka állami támogatása az idén elérte a 368 millió forintot, amelyből a MOHOSZ 20 tagszövetsége, 75 horgászegyesülete és a feltételeknek megfelelő két speciális jogállású tagja összesen 447 darab, halőrzést támogató eszközhöz jutott. A forrást a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 100 millió forintja egészítette ki, amelyből 101 halgazdálkodónál 398 halászati őr kapott egyenruhát. Folytatódik a 2014-ben megkezdett, az élelmiszereket érintő áfacsökkentés is, így 2018. január 1-jétől az étkezési hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik. A csökkentés várhatóan kiterjed a telepítési célú haltermelésre is, ez a várakozások szerint növelni fogja a hazai természetes vizekbe kihelyezett halak mennyiségét.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?