Egy csúcsbika sem bírja tovább, mint egy sláger a toplista élén

Agrárszektor
Egy holstein-fríz marhának néhány év az élet. Az üszőnevelés és az utódok teljesítményének vizsgálata azonban sok időt vesz el. Ezért a tehenészetek már a spermáról tudni akarják, hogy biztosan csúcstehén születik-e belőle.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legjobb tehenészetek rangsorában azt látjuk, hogy a leghosszabb életű teheneket is csak 2,7 laktáció erejéig tartják termelésben, de általában a második termelési ciklus után kerülnek a vágóhídra. Ezek az éves szinten 10-12 ezer liter tej termelésére képes jószágok 12-14 hónapos korukban már vemhesek, és kétéves korukban "munkába állnak", azaz ontják a tejet.

A bikáknak sincsenek jobb életkilátásaik, mivel a hihetetlenül erős szelekciós nyomás hatására néhány hónap, kivételes esetben egy év spermatermelés után már jöhet az újabb csúcsgeneráció. A legnagyobb "sztárok" sem élik meg a kétéves kort - ellenben a klónjaik is besegíthetnek nekik a sperma termelésébe.

Hogy is van ez?

Egy-két évtizeddel ezelőtt még normális volt 3-4 tejtermelési cikluson át szolgáló tehén, ma már gyorsabban cserélődik az állomány. Pedig a helyzet nem változott. mivel ma is a 2.-3.-4. ciklusban tudná hozni a termelési maximumot az állat, ám ezt a rossz vemhesülési ráta, meddőség, tőgygyulladás és más egészségi problémák miatt már nem éri meg. Egyéb gazdasági megfontolások is gyorsítják a selejtezést, és az állomány 25-30 százléka pusztán azért cserélődik le, mert az új tehenek a genetikai előrehaladás miatt már jóval többre képesek, mint a szüleik.

Csakhogy az üszőnevelés sem olcsó. Ennek költségein nemigen tudnak spórolni a tehenészetek, ezért inkább arra törekszenek, hogy a felnevelt állat biztosan csúcstehén legyen. Ennek érdekében olyan spermát keresnek a hazai és a nemzetközi piacon, ami nemcsak biztosan üszőt eredményez, de pontosan tudható, hogy kiváló termelésre lesz képes, azaz szexált (ivarspecifikus) és genomszelektált szaporítóanyagot. Ma ugyanis pusztán a bika DNS-e (örökítőanyaga) alapján megjósolható, hogy az utódai milyen tejtermelésre lesznek képesek. A becslés annál pontosabb, minél nagyobb az a referenciapopuláció, amely alapján a vizsgált génváltozathoz az adott teljesítményt társítjuk, és még pontosabb, ha a termékenyítésre szánt üsző genomját is ismerjük.

 


Itthon is napi rutin

2017 decemberétől Magyarországon is működik a genomikai tenyészértékbecslés. Valamennyi hazai, központi lajstromszámmal ellátott holstein-fríz tenyészbika DNS-ét ismerjük, de szerencsére egyre több a genomvizsgált tehén és üsző is. Az állatból sejtmagot tartalmazó biológiai mintát vehetünk (orrváladék, vér, fülporc, tépett szőr, sperma stb.), hogy a genetikai információhoz hozzájussunk, de akár egy bikaembrióról is 60-65%-os biztonsággal megmondható, hogy a lányai milyen tejtermelők lesznek. Sőt, az is, hogy milyen lesz a temperamentumuk, a takarmány-hasznosításuk, a láb- vagy tőgyszerkezetük. 99%-os biztonsággal csak arról a bikáról tudunk nyilatkozni, amelyik már több ezer utóddal rendelkezik, és azok tényleges termelési adatai is a rendelkezésünkre állnak (ivadékteljesítmény-vizsgálat). De ennyi ideje nincs a tenyésztőknek.

Hetente új csúcsbika

Ma már a marhatartóknak nem kell a keresztezési programon gondolkozniuk, elég csak azokat az indexszámokat, genetikai tulajdonságokat figyelniük az adott fajtán belül, amelyek számukra fontosak. Tenyészbikákból óriási a kínálat a világpiacon, de valójában csak 5-6 vérvonal adja a világ holstein csúcsbikáinak döntő hányadát.

Bognár László, a hazai Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője arra int, hogy egy dolog a genomban rejlő lehetőség és másik ennek a realizálása. Az egyed teljesítményét 70 százalékban a környezeti faktorok befolyásolják. A hazai tartási-takarmányozási gyakorlat mellett nem feltétlenül azt kapjuk, amit a külföldről vásárolt sperma a génjei alapján ígér. A magyar referenciapopuláció azonban egészen pontos információt ad arról, hogy honi viszonyok között az adott bika lányai mit tudnak nyújtani.

Besegít a klón

A marhák klónozása a 2000-es évek elején elkezdődött Észak-Amerikában. Ma már nemcsak embrióból, vagy köldökvérből nyerhetők a klónozáshoz megfelelő gének, hanem bármely testi sejtből újra megteremthető egy kiváló egyed. Kérdés, hogy ennek mi az értelme, amikor hetente találnak olyan bika-tehén párosításokat, amelyek frigyéből biztosan újabb sztár születik?

Csúcstehenet ezért nem is érdemes telepszám klónozni, hiszen a klóntehén csak egy "pillanatfelvétel" a tenyésztés akkori állásáról. Egy kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező bikát viszont akár már embrió korában is érdemes megtöbbszörözni: spermatermelési célból. Van is erre példa Észak-Amerikában. Így ez a bika a klónjaival együtt szolgálja ki a piacot. Európa a klónok tekintetében is szigorú, de azért a szabályok lehetőséget adnak a kibúvókra. Például a klónozott egyed húsa nem kerülhet be az élelmiszerláncba, ám a borja termelésbe állítható és a teje fogyasztható.

Mennyibe kerül?

A magyarországi ivadékteljesítmény-vizsgálatra bocsátott, genomikus bikák spermája már 6-800 forintért megvásárolható, ám a vizsgálat végére ez az ár akár 4-5000 forintra is felkúszhat adagonként. A nemzetközi és a hazai piacon sokféle genomikai tenyészértékkel rendelkező bikasperma szerezhető be. Az egyed képességeitől és népszerűségétől függően 2500-12000 forintot is elkérhetnek egyetlen adag örökítőanyagért.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy ha csak néhány népszerű vérvonal forog a piacon, akkor nem rontja-e le a fajtát a beltenyésztés? Ettől nem kell félni, ugyanis ezek a vonalak éppen olyan gyorsan tűnnek fel és buknak el, mint egy sláger a toplistán.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?