Botrány a lengyel vágóhídon: Magyarországra is jutott a beteg állatok húsából (videó)

agrarszektor.hu
Tizenegy európai országba, köztük Magyarországra is érkezett marhahús arról a lengyelországi vágóhídról, ahol súlyosan beteg állatokat vágtak le - írta a BBC. Az üzemet a TVN 24 televízió rejtett kamerás felvételei buktatták le, amelyeken jól látszik, hogy az állatok már lábra sem tudtak állni, és vonszolni kellett őket a vágóhídra. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint a vágóhídról mintegy 290 kilogramm terméket érkezett Magyarországra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rejtett kamerás felvételekkel buktatott le egy lengyelországi vágóhidat a TVN 24 televízió - írja a hvg.hu. A felvételen látható, hogy az állatok lábra sem tudtak állni, úgy kellett őket a vágóhídra vonszolni. Pawel Niemczuk lengyel főállatorvos szerint a vágóhíd tulajdonosai még arra is vigyáztak, hogy a beteg állatokat éjszaka vágják le, hogy elkerüljék az ellenőrzést, és kihangsúlyozta, hogy egyetlen üzletbe sem került a húsból.


A lengyel hatóságok azonnal riasztást adtak ki az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági rendszerén keresztül, a vizsgálat szerint a húsból Magyarországra is szállítottak. A többi érintett ország Észtország, Finnország, Franciaország, Litvánia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Németország és Szlovákia.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


A botrányban összesen 9 és fél tonna hús lehet érintett, ebből 2 és fél tonna érkezett a fenti országokba. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint az érintett vágóhídról mintegy 290 kilogramm termék érkezett Magyarországra. A nyomon követési vizsgálatot haladéktalanul megkezdték. Ez alapján a beérkezett tételeket hiánytalanul sikerült zárolni, így azok nem jutottak el a magyar fogyasztókhoz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?