Hej, halászok, halászok... - Kártalanítás nélkül búcsúznak az utolsók

agrarszektor.hu
A halállomány védelmére hivatkozva 2016-ban a jogalkotó megtiltotta a természetes vízi, kereskedelmi célú halászatot, ami egyébként magától is rohamosan csökkent. Az atlatszo.hu-n megjelent cikk adatai azt mutatják, hogy 2013 óta a horgászok jóval több halat fogtak ki az élővizekből, mint a hivatásos halászok. Lázár János 2016 viszont azt ígérte, hogy a kormány rendezi a munka nélkül maradt halászok sorsát. Ez végül elmaradt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint 2013-ban a horgászok 4270 tonna halat, míg a halászok csak fele ennyit, bő 2100 tonnát fogtak ki. 2014-ben a horgászok már több mint 7000 tonna, míg rekreációs, ökológiai és kereskedelmi célú halászattal együtt is csak 460 tonna hal került a hálókba, varsákba. A természetes vízi halászat  tiltása előtti évben, 2015-ben a horgászok étvágya tovább nőtt, a kifogott hal mennyisége 10.000 tonnára ugrott, míg halászati eszközökkel csupán 102 tonna halat sikerült zsákmányolni - sorolja az adatokat a cikk szezője, Segesvári Csaba, aki szerint a számok alapján a törvény indoklatlanul szigorú volt a halászokkal szemben.

A döntés mégis megszületett, a halászok egyik napról a másikra munka és megélhetés nélkül maradtak. A dolog akkoriban felzúdulást keltett, az agrárszektor.hu így írt róla:

EZ IS ÉRDEKELHET

A halászok végül kártalanítást kértek, legalább az értéktelenné vált eszközeikért, vagyis családonként 1-2 milliót. “Nem negligáljuk ezt a kérdést, nem vesszük félvállról. 245 halász sorsa is fontos. Általában, ha egy kormány döntést hoz, akkor annak a következményeiért helyt kell állnia" - mondta az akkori miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János 2016 októberében a 65. kormányinfón. Kártalanítási ügyben a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) lenne az illetékes, ahol a szerző megkeresésére nem adtak választ.


Az agrárszektor.hu is megpróbálta elérni dr. Szűcs Lajost, a MOHOSZ elnökét, országgyűlési képviselőt, aki az új halgazdálkodási törvény formálásában tevékeny részt vállalt. Sajnos a fellelhető telefonszámok egyikén sem sikerült kapcsolatba lépnünk, ezért a honlapjukra támaszkodunk: "2017. január 01-től (2030-ig - agrárszektor.hu) már elmondható lesz, hogy a MOHOSZ, annak tagszervezetei, speciális jogállású tagjai, illetve a tagszervezetek tagegyesületei

hasznosítják Magyarország szinte valamennyi jelentős, horgászatra, horgászturisztikára alkalmas állami tulajdonban lévő természetes vizét,

ahol a szervezett horgászok több mint 120.000 hektár vízterületen hódolhatnak szenvedélyüknek." 2019-től a MOHOSZ már közfeladat-ellátó szervezetként működik, és ők végzik a természetes vizek horgászati célú kezelésének nagy részét. A horgászlobbi, Szűcs Lajos tavaly szeptemberi nyilatkozata szerint, immár 460 ezer embert képvisel. Ismét a MOHOSZ honlapját idézzük:

A horgászat Magyarországon a családtagokkal együtt 1 millió embert érint. ... A teljes ágazat Magyarországon már most is évi több tízmilliárd forint bevételt, benne jelentős állami költségvetési és adóbevételt generál."

Velük szemben a halászok - akiktől félteni kellett a természetes vízi halállományt - ma már csak 220 körüli számban képviselik a szakmát. Jobbára öregek, az elmúlt háron évben mintegy két tucatnyian búcsúztak el a földi léttől. Hamarosan a többiek sem várják már a kártalanítást.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?