Egy csaknem elfeledett marhafajtát szeretnének újra honosítani az országban

agrarszektor.hu
A kárpáti borzderes szarvasmarhát néhány évvel ezelőtt kezdték el újra tartani és tenyészteni Magyarországon. A fajta hosszú távú megőrzését tűzte ki a tenyésztőket tömörítő egyesület - számol be róla a NAKlap. A borzderes kisigényű, háztáji termelésbe illeszthető fajta. Most szeretnék megszerezni számára az őshonos státust és az ezzel járó támogatásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amilye  váratlanul "eltűnt"  a kárpáti borzderes szarvasmarha Magyarországról, szinte olyan váratlanul, észrevétlenül tért is vissza. Török Hunor, a Kárpáti Borzderes Szarvasmarhafajta-tenyésztők Egyesületének társadalmi elnöke a NaKlapnak elmondta, ez a fajta az 1980-as évek vége felé már nem volt fellelhető az országban, viszont lelkes zempléni gazdálkodóknak köszönhetően, a Polyán Egyesület közreműködésével, 2009-ben újra megjelent. Az egyesület tagjai Kárpátalján és Erdélyben találtak rá ismét a szarvasmarhafajtára.

Az európai uniós állategészségügyi szabályozás miatt tenyészállatokat Ukrajnából nem tudtak behozni, a hazai állomány ezért Romániából (Máramarosból és Dél-Erdélyből), valamint a Kárpátokon túlról, Moldvából származik. A Polyán Egyesület mikóházi mintagazdaságában 2014-ben borjakkal együtt már40 egyedet számlált a gulya. A tartók száma jelenleg meghaladja a 100 főt, akik több mint 300 egyed tulajdonosai, a közös érdekképviseletre létrejött egyesületüket pedig 2018 végén jegyezte be a bíróság.

Jelenleg csekély számú egyed található hazánkban, és bár a lelkes tartóknak, tenyésztőknek köszönhetően egyre könnyebb beszerezni, még mindig várólisták vannak egy-egy üszőre."

- tette hozzá Török Hunor. Az agrárszektor.hu a Jófogás oldalán bukkant rá egy pilisszentlászlói hirdetőre, aki júniusban adott fel egy most is élő hirdetést. Eszerint fél éves bikaborjakat kínál 200.000  forintért, a másfél éves, továbbtenyésztésre alkalmas bikákat pedig 300.000 forintért lehet elvinni. A vemhes üszőket 400.000 forintért adná. Érdemes tehát rákeresni, van már kínálat az országban.

És hogy miért is jó ilyen állatot tartani? Az elnök szerint a térség klimatikus és domborzati viszonyaihoz jól alkalmazkodó fajta. A kettős haszna (tej, hús)  kiegészül egy harmadik haszonvétellel is, az igáztatással. Mivel extenzív fajta, könnyen ellik és jó borjúnevelő. Több tengerszint feletti magasságban is szívesen legel, és a legelőn található növények között kevésbé válogat, így tartása a hegy- és dombvidékeken, de akár az alföldi területeken is lehetséges.

A fajta hasznos élettartama meglehetősen magas, megközelítheti akár a 20 évet is. Az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló, betegségekre nem fogékony, ridegtartásra alkalmas, de legjobb megoldás a félrideg tartás. Mindent összevetve kiválóan alkalmas háztáji és extenzív tartásra - sorolta Török Hunor. Hozzátette: bár a teje kiváló minőségű, nem nagy mennyiségű, ahogy kis termete miatt a húshaszon sem olyan mértékű, mint az erre szelektált fajtáké.

A Kárpáti Borzderes Szarvasmarhafajta-tenyésztők Egyesület célja a fajta elismertetése és őshonos státuszának megszerzése, valamint az egyesület tenyésztőszervezeti elismertetése. Szintén kulcskérdés a megfelelő apaállat és a szaporítóanyag-ellátás biztosítása. Az apaállat-behozatalnak jelentős anyagi vonzata van, de előrelépés látszik az ügyben, és a tervek szerint 5-10 bika beléphet az országba idén.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?