Tömegsírokat ásnak az ausztrálok az elszenesedett állattetemeknek

Tömegsírokat ásnak az ausztrálok az elszenesedett állattetemeknek

agrarszektor.hu
A civilek oltják a tüzet, a gazdák maguk lövik fejbe a megégett állataikat, a katonaság tömegsírokat ás a tetemeknek. A tűztől távolabb eső régiók farmerei segélyszállítmányokat küldenek gazdatársaiknak Ausztrália délkeleti részébe. Eközben az ország egyedülálló erszényes állatai is végveszélybe kerültek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már csaknem 6 millió hektáron égnek a földek Ausztráliában, és megjelentek az első olyan felvételek is, amelyek az elüszkösödött haszonállatok ezreit mutatják az utak mellett heverve. Sydneyben csaknem 50 fokos hőséget mértek, a lángok terjedését a 80 km/h-s szél is segíti.

Az első tüzek tavaly szeptember végén gyulladtak ki. A tavalyi szárazság után a biztosítók már beárazták egy "törvényszerűen bekövetkezó" bozóttűz kockázatát a díjaikba, de arra ők sem készültek fel, hogy 1500 ház leégésével és 23 ember halálával fog járni az aktuális természeti csapás. És még messze nincs vége. A tűzoltóság az ország történelmének békeidőben végzett legnagyobb evakuálását segíti a kritikus területeken.

Eközben a marhák és juhok százezer számra hevernek a földeken: megpörkölve, merev lábakkal várják, hogy tömegsírba temessék őket a katonák.

A gazdák saját maguk lövik fejbe a megégett, de még lélegző marháikat. Az összes elpusztult állat számát 480 millióra teszik, ebben nincsenek benne a rovarok, a kétéltűek és a denevérek. Az elpusztult koalák száma legalább 2000 a becslések szerint, ami a teljes állomány harmadát jelenti.

Mivel a vízhiány országos mértékűvé vált, öntözésre sem futja a lángoktól biztonságban lévő területeken, emiatt a teljes ausztrál termés drasztikus csökkenésére van kilátás. Bajban ismerszik meg a jóbarát. Ausztrália nyugati és északi felének gazdáitól - bár most senkinek sem könnyű - takarmány- és vízszállítmányok indulnak délkeletre az itteni farmerek megsegítésére. A civilek is adományokat gyűjtenek a tűz áldozatainak. Maga a tűzoltás is 90 százalékban a civilik dolga, hiszen nincs annyi hivatásos tűzoltó az országban, amennyire most szükség lenne.

 

Címlapkép: Hot News Today 24h

 
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?