Itt az igazság: antibiotikumok helyett már inkább ezt választják az állattartók

Itt az igazság: antibiotikumok helyett már inkább ezt választják az állattartók

agrarszektor.hu
Az Európai Unió 2006-ban betiltotta a hozamfokozó antibiotikumok használatát. Ennek, és az egyre inkább népszerűvé váló antibiotikum-mentes tartásnak köszönhetően egyre inkább teret nyernek a hozamfokozók. De hogyan működnek ezek, mely területekre fejtik ki a hatásaikat? Erről beszélt Zsoldos István, a Hajduvet Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2020 konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Zsoldos István a Portfolio Agrárium 2020 konferencián tartott előadásában külön kiemelte a hozamfokozók állattenyésztésre gyakorolt pozitív hatásait. Ezek közé tartozik a jótékony bélflóra mennyiségének növekedése, a patogén kórokozók számának csökkenése, a bakteriális toxinok mennyiségének csökkenése, az alacsonyabb ammóniatermelés és az egészségesebbé váló állatállományok. Bélegészség - fél egészség, mondta Zsoldos István, aki kifejtette, hogy az emésztőcsatorna a legnagyobb szervrendszer, ezért az emésztés felszívódásának javítása egyben az immunrendszer javulásával is jár.

Az Európai Unió 2006-ban betiltotta a hozamfokozó antibiotikumok használatát. Ennek köszönhetően egyre nő az új típusú, alternatív hozamfokozók szerepe és népszerűsége, míg az antibiotikumok lassan, de biztosan elkezdtek visszaszorulni. Ezek a hozamfokozók fajtájukat tekintve lehetnek prebiotikumok, szerves savak, növényi hatóanyagok, probiotikumok és szimbiotikumok. Zsoldos István ezután ismertette az egyes hozamfokozókat, hogy a szervezet mely részére fejtik ki hatásukat, és hogyan segítenek az állatnak a kórokozók elleni védekezésben.

Zsoldos István

A prebiotikumok például szelektíven segítik elő a kedvező bélflóra növekedését, ezáltal növelik a gazdaszervezet egészségi állapotát és stimulálják az immunrendszert. Mindemellett a patogén kórokozók elszaporodását is gátolják, és nagy részüket, akár csak a toxinokat is megkötik. A szerves savak ezzel ellentétben a jótékony mikroflóra elszaporodását segítik elő, szelektíven gátolják a patogén kórokozókat, és csökkentik a gyomortartalom pH-értékét. Ezek a természetes savanyítók étvágyjavítóként is működnek, falánkság és túlzabálás esetén meggátolják azt, hogy a táplálék a gyomorban romoljon meg - emelte ki a szakember. 

A növényi hatóanyagok természetes antibakteriális és étvágyjavító hatással rendelkeznek, viszont csak takarmányba keverhető formában léteznek. Zsoldos István az oregano timol nevű hatóanyagát említette külön, valamint a karvakrol és az eugenol hatóanyagokat. A probiotikumok élő mikroorganizmusok a bélcsatornába juttatva, amelyek segítik a hasznos bélflóra kialakulását, valamint kompetitív gátlás révén gyengítik a patogén baktériumokat. A hozamfokozók utolsó csoportját a szimbiotikumok alkotják, amelyek egymás hatását erősítő pre- és probiotikumok - tette hozzá az ügyvezető. 

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?