Beállt az egyensúly a báránypiacon: így alakultak az árak az elmúlt napokban

Beállt az egyensúly a báránypiacon: így alakultak az árak az elmúlt napokban

agrarszektor.hu
A bárányárak némileg emelkedtek az elmúlt héten, mivel az EU piacán a kereslet és a kínálat továbbra is széles egyensúlyt teremt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyéves ürübárány-tartalékok mostanra a piacokon többnyire már kimerültek, ezért az ellátási lánc átvált az ez évi bárányokra - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az vendéglátás-ágazat fokozatos újbóli megnyitása támogatja az árakat, továbbá az ír hírforrásokra alapozva előrevetíthető az is, hogy az idei nyári szezonban várhatóan jóval alacsonyabb lesz a turisták aránya, mely szintén támogathatja az árakat, mivel a juhhúsfogyasztási arány magasabb lehet Európa városi területein. A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2020. június 7-én végződő, 23. héten 572,6 EUR/100 kg volt, amely mindössze 0,1%-os növekedést jelent az előző héthez képest.

A tendenciák a főbb termelő tagállamokban eltérőek voltak. Az árak Németországban 1,9%-kal, Spanyolországban 1,3%-kal és Franciaországban 1,1%-kal emelkedtek, ezt az emelkedést azonban kiegyenlítette Írország 3,0%-os áresése, melyet valószínűleg az Egyesült Királyság árainak erőteljes visszaesése befolyásolt. Az olasz árak szintén jelentős mértékben, 501,0 EUR/100 kg-ra csökkentek, mely 4,6%-os esést jelent az előző héthez képest. Olaszországban ebben az évben ez az ár volt az eddigi legalacsonyabb regisztrált ár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?