Igazi horror: zombi kabócák tartják izgalomban az amerikai kutatókat

Igazi horror: zombi kabócák tartják izgalomban az amerikai kutatókat

agrarszektor.hu
Újabb gomba által megszállt kabócákat azonosítottak az amerikai Nyugat-Virginia Egyetem kutatói. A tudósok szerint a kabócákat egy olyan gomba támadja meg, amely aztán átveszi az irányítást a testük fölött. Nem meglepő, hogy a kutatási eredményeket közlő publikáció mellé összeállított sajtóanyagban a kutatók zombikabócákat és B-kategóriás horrorfilmeket emlegettek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kutatás társszerzője, Matthew Kasson elmondása szerint a Nyugat-Virginiában felfedezett kabócák már a harmadik olyan populáció, ahol felbukkant a fertőzés. Ám mivel a kabócák 13-17 éves életciklusuk első évtizedét a föld alatt töltik, rendkívül nehéz lesz megfigyelni, hogy hogyan fertőződik meg egy populáció, írta meg a CNN információi alapján a 444.hu.

A Massospora cicadina spórái elsőnek a megtámadott kabóca ivarszervét és potrohát fogyasztja el, ezzel helyet teremtve a további spóráknak, mely révén lehetővé válik a fertőzés terjesztése más kabócákra is. A megfertőzött kabóca testének mintegy 33%-át váltják fel a gombaszövetek, és a fertőzött rovarok még ebben az állapotban is mozognak, mivel a gomba igyekszik minél tovább életben tartani a gazdatestet, hogy a spórák minél nagyobb területen terjedhessenek. Kasson szerint az rendkívül ritka a gombák által megfertőzött rovarok esetében, hogy hiába lesz oda a testük harmada, ezek a kabócák egy darabig mégis élik tovább az életüket, mintha mi sem történt volna: repülnek és párzanak is.

A friss kutatás szerint a fertőzés hatására hiperszexuálissá válnak. Noha onnantól kezdve, hogy a hátoldaluk is gombaszövetté válik, képtelenek már párosodni, de ettől még próbálkoznak vele, amivel szintén a fertőzés terjesztésében működnek közre. Sőt, a parazitagomba még arra is ráveszi a hím kabócákat, hogy a nőstények párzásra invitáló szárnymozgását imitálják, ezzel is elérve, hogy pillanatokra megtévesztett hímeket is megfertőzhessenek. A kutatók szerint a párzás közben terjed leginkább a Massospora, ugyanakkor nem ez az egyetlen út, repülés vagy mászkálás közben is terjedhetnek a spórák. A kutatók mindezzel együtt egyelőre azt gondolják, hogy a gomba nem jelent veszélyt a nagyobb kabócapopulációra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?